OOGONTSTEKING BIJ KATTEN – Irritatie in de ogen van je kat

Wat is een oogontsteking bij katten? Deze aandoening komt heel vaak voor. Bepaalde rassen hebben meer aanleg voor het ontwikkelen van een oogontsteking dan anderen. De aandoening kan bijvoorbeeld ontstaan door een bacteriële infectie of als bijwerking van een andere ziekte.

oogontsteking bij katten creme

Ontsteking van de ogen bij katten, is de meest voorkomende oogaandoening bij katten. Het wordt ook wel conjunctivitis genoemd. Conjunctivitis treedt op wanneer het bindvlies, een slijmvlies dat de oogbollen beschermt, ontstoken raakt.

Symptomen van oogontsteking bij katten

Hoewel de aandoening vrij vaak voorkomt, moet je ervoor zorgen dat je je kat behandelt als er één van de volgende symptomen optreedt:

►Overmatig tranende ogen

►Troebele gele afscheiding in de ogen

►Rood of gezwollen ooglid

►Als je kat de ogen veel gesloten houdt

►Overmatig knipperen

Oorzaken van oogontsteking bij katten

Oorzaken van conjunctivitis kunnen zowel infectieus als niet-infectieus zijn. Infectieuze oorzaken kunnen een bacteriële, virale of schimmelinfectie omvatten. De oogontsteking is een vaak voorkomende en vaak voorkomende bijwerking van het herpesvirus.

Niet-infectieuze oorzaken kunnen allergische reacties en irritatie zijn. Dit als gevolg van de aanwezigheid van vreemde stoffen, blootstelling aan chemicaliën of bepaalde planten zijn.

Conjunctivitis kan zich ook ontwikkelen als een symptoom van een andere ziekte zoals kanker of oog tumoren en leukemie. Alle katten kunnen een ontsteking aan hun ogen ontwikkelen op elk moment in hun leven. Echter de aandoening wordt het vaakst gezien bij jongere katten. Langharige rassen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van conjunctivitis. Katten die in een huishouden met meerdere katten leven, hebben ook een hoger risico op conjunctivitis. De aandoening is niet aangeboren of erfelijk.

Oogontsteking bij katten door allergische reactie

Conjunctivitis als gevolg van een allergische reactie zal typisch plaatselijke behandelingen vereisen. Cortisonen crèmes en -druppels zijn meestal effectief bij het verminderen van de symptomen van een oogontsteking. Deze crèmes zijn gewoon bij de dierenwinkel te verkrijgen. De oogontsteking bij katten als gevolg van een allergische reactie komt het meeste voor. Denk goed na waar de kat de afgelopen dagen mee in aanraking is geweest om de allergische reactie te verklaren.

Oogontstekingen bij katten door infectie

In milde gevallen van conjunctivitis die niet worden veroorzaakt door een infectie, kan de aandoening vanzelf verdwijnen. Het is echter onverstandig om behandeling door de dierenarts op basis van dit feit uit te stellen. De conjunctivitis kan namelijk een symptoom kan zijn van een andere, ernstigere aandoening. De behandelingsmethode voor conjunctivitis zal afhangen van een onderliggende ziekte of infectie die dit veroorzaakt. De behandeling duurt meestal ergens tussen de twee en drie weken.

Antibiotica, meestal toegediend via de mond of in oogdruppels, zijn zeer effectief voor de behandeling van infectieuze oorzaken van conjunctivitis. Er is geen remedie voor het herpesvirus en waarschijnlijk zal conjunctivitis veroorzaakt door het virus terugkomen. Deze behandelingen zullen echter helpen om de symptomen te onderdrukken wanneer ze verschijnen.

Herstel van oogontsteking bij katten

Zoals aangegeven. Bij de meeste katten zal conjunctivitis verdwijnen met de juiste behandeling. Het is echter absoluut noodzakelijk dat je de medicatie gedurende de gehele duur van de voorgeschreven behandelingsperiode blijft toedienen. Als je dit niet doet, kan dit een herhaling veroorzaken. Als je ooit hebt geprobeerd oogdruppels of zalven aan je kat toe te dienen, weet je dat dit lastig kan zijn. De oogdruppels voorgeschreven voor conjunctivitis vereisen vaak frequente toediening, tot 6 keer per dag. Misschien kan het makkelijker zijn om deze medicijnen toe te dienen als een andere persoon je helpt je kat stil te houden.

oogontsteking bij katten creme

 

ANDEREN LAZEN OOK:

Geur verwijderen van kattenpis