STINKENDE ADEM VERHELPEN – Hoe doe je dat?

Stinkende adem (halitose) wordt meestal veroorzaakt door zwavel producerende bacteriën die normaal gesproken op het oppervlak van de tong en in de keel leven. Soms beginnen deze bacteriën eiwitten met een zeer hoge snelheid af te breken en worden geurige zwavelverbindingen vrijgemaakt uit de achterkant van de tong en keel. Halitose is niet besmettelijk. Ongeveer 5% van de volwassen bevolking lijdt aan slechte adem. Al deze mensen willen graag hun stinkende adem verhelpen.

Stinkende-adem-tandenborstel

Oorzaken van een stinkende adem

Afgezien van de zwavelproducerende bacteriën die zich aan de achterkant van de tong bevinden, zijn er andere belangrijke oorzaken van halitose:

►Tandheelkundige factoren – Tandvleesontsteking of slechte mondhygiëne

►Droge mond – veroorzaakt door medicijnen, alcohol, stress of een medische aandoening

►Roken

Minder vaak voorkomende oorzaken van halitose zijn:

►Zure en gal reflux uit de maag

►Voortdurende loopneus – bijvoorbeeld door chronische holte ontsteking

►Nierfalen

►Voedingsmiddelen – zoals uien, knoflook of bloemkool, die bepaalde geuren veroorzaken. Deze effecten zijn echter slechts van korte duur.

Symptomen van halitose

De kenmerken van halitose kunnen zijn:

►Een witte laag op de tong, vooral aan de achterkant van de tong

►Droge mond

►Slechte ochtend adem

►Brandende tong

►Dik speeksel en een constante behoefte om je keel te schrapen

►Constant zure, bittere metaalsmaak

Het hebben van een stinkende adem kan een grote impact hebben op een persoon. Vanwege slechte adem kunnen andere mensen zich terugtrekken of hun hoofd omdraaien. Dit kan verlies van vertrouwen en zelfrespect veroorzaken.

Stinkende adem verhelpen

De manier waarop je stinkende adem verhelpen kan zal afhangen van wat het probleem veroorzaakt. Vermijden van uitdroging en goede mondhygiëne, inclusief poetsen en flossen, zijn belangrijk. Sommige mondspoelingen, zuigtabletten en tandpasta’s kunnen helpen bij het bestrijden van halitose.

Zachte maar effectieve tongreiniging zal het meest effectief zijn. In de afgelopen jaren is een verscheidenheid aan tongborstels en -schrapers op de markt gekomen. De beste hiervan zijn degenen die je op je elektrische tandenborstel kan gebruiken.

De tong moet op een zachte maar grondige manier worden geborsteld, van de achterkant naar de voorkant van de tong, rekening houdend met het feit dat het moeilijkst bereikbare achterste gedeelte het ergste ruikt.

Stinkende-adem-tandenborstel

ANDEREN LAZEN OOK:

Aften behandelen

Brandend maagzuur

Gevoelige tanden

Tanden knarsen

Tandvleesontsteking

Bloedend tandvlees

Kiespijn verhelpen