Iphone-XR

Verlaagde productie van de iPhone XR van Apple

De hoge verkoop van de iPhone XR in China tijdens de herfstvakantie was niet genoeg om een verlaagde productie van de iPhone XR tegen te houden. Volgens Jun Zhang, analist van Rosenblatt Securities, heeft dit tot gevolg dat Apple de productieschattingen voor de komende 2 kwartalen verder verlaagt.

De verkoopstijging in de herfstvakantie is volgens de analist van Rosenblatt Securities dan ook slechts te danken aan het feit dat veel online aanbieders flinke kortingen gaven in deze vakantie. Onderzoek van Rosenblatt is de verkoop van de iPhone XR vergelijkbaar met de verkoop van de iPhone XS serie. Gemeten in een vergelijkbare periode na de introductie. In de vergelijkbare periode verlaagde Apple echter de productie van de XS serie van 93 miljoen smartphones naar 88 miljoen. Verwachting is zelfs dat de verlaagde productie van de iPhone XR op de 37 miljoen smartphones gaat uitkomen.

Ondanks de opleving voor de iPhone XR in de herfstvakantie, blijven beleggers dus pessimistisch over de trend op de lange termijn. Speculatie over de goedkoopste smartphone in de iPhone-reeks van Apple in 2018 heeft al enkele problemen veroorzaakt bij beleggers, waarbij sommige aandelen van Apple zijn kwijtgeraakt door pessimisme van analisten.

Verlaagde productie van de iPhone XR ook veroorzaakt door concurrentie

Rosenblatt suggereert dat Apple in China wordt geconfronteerd met toegenomen concurrentie van het lokale Huawei. Huawei heeft een hoge verkoop van de Mate 20 en de Mate 20 Pro heeft gerealiseerd. Ondanks de kwaliteitsproblemen van het LG Display-paneel, wordt geschat dat de verkopen van de Mate 20 Pro een stijging van 20 tot 25 procent jaar-op-jaar zijn ten opzichte van de Mate 10.

“We denken dat veel dat high-end consumenten in de afgelopen twee jaar zijn overgeschakeld naar smartphones van Huawei”, schrijft Zhang, “wat ertoe heeft geleid dat het bedrijf niet alleen van Samsung, maar ook van Apple wereldwijd een groot aandeel heeft afgesnoept.”