Wat is bluetooth?

Wat is bluetooth eigenlijk en waarvoor kun je het gebruiken? Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie met een kort bereik. Hiermee kunnen apparaten zoals mobiele telefoons en computers gegevens over een korte afstand draadloos verzenden. Het doel van bluetooth is om de kabels te vervangen die normaal apparaten verbinden, terwijl de onderlinge communicatie toch veilig blijft.


De techniek zelf is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen. De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde.

Bluetooth technologie

Bluetooth werd ontwikkeld in 1994 en was, zoals gezegd, bedoeld als draadloze vervanging van kabels. Het gebruikt dezelfde 2,4 GHz-frequentie als sommige andere draadloze technologieën thuis of op kantoor, zoals WiFi. Het creëert een draadloos netwerk met een straal van 10 meter (33 voet). Met deze techniek met een kort bereik kun je bijvoorbeeld een pagina naar je printer in een andere ruimte verzenden, zonder een kabel te gebruiken.

Bluetooth verbruikt minder stroom en kost minder om te implementeren dan wifi. Het lagere vermogen maakt het ook veel minder vatbaar voor storing of interferentie met andere draadloze apparaten in dezelfde 2,4 GHz-radioband.

Het bereik van bluetooth en de snelheden zijn meestal lager dan die van Wifi.

Bluetooth apparaten kunnen tot 24 Mbps aan data leveren, wat sneller is dan de 802.11b wifi standaard, maar langzamer dan draadloze-a wifi standaard of draadloze-g wifi standaarden. Naarmate de technologie is geëvolueerd, zijn de Bluetooth snelheden echter toegenomen.

Er is inmiddels bluetooth 4.0. De kenmerkende verbetering van bluetooth 4.0 is de lagere stroomvereiste. Apparaten die gebruikmaken van bluetooth 4.0 zijn geoptimaliseerd voor gebruik met een lage batterijspanning en kunnen zelfs op kleine knoopcelbatterijen werken, wat nieuwe mogelijkheden voor draadloze technologie biedt.

Verbinden met bluetooth

Op veel mobiele apparaten zijn bluetooth ontvangers ingebouwd. Op pc’s en andere apparaten zonder ingebouwde ontvanger kan bluetooth geactiveerd worden door bijvoorbeeld een bluetooth dongle toe te voegen.

Het proces om twee bluetooth apparaten aan te sluiten, wordt ‘koppelen’ genoemd. Over het algemeen zenden apparaten hun aanwezigheden naar elkaar uit en selecteert de gebruiker het bluetooth apparaat waarmee hij of zij verbinding wil maken wanneer de naam of ID op hun apparaat wordt weergegeven. Naarmate het aantal apparaten in je omgeving met bluetooth zich uitbreidt, wordt het belangrijk dat je weet wanneer en met welk apparaat je verbinding maakt. Er kan dus een pincode nodig zijn om ervoor te zorgen dat je verbinding maakt met het juiste apparaat.

Nadelen van bluetooth

Er zijn enkele nadelen aan bluetooth. Ten eerste kan batterijvermogen voor mobiele draadloze apparaten zoals smartphones worden uitgeput, hoewel de technologie is verbeterd, is dit probleem minder groot dan voorheen.

Ook is het bereik vrij beperkt, meestal slechts ongeveer 10 meter, en zoals met alle draadloze technologieën, kunnen obstakels zoals muren, vloeren of plafonds dit bereik verminderen.

Het koppelingsproces kan ook moeilijk zijn, vaak afhankelijk van de betrokken apparaten en fabrikanten. Dit koppelen kan soms leiden tot frustratie bij een poging verbinding te maken, omdat de koppeling soms niet lukt.

Hoe veilig is bluetooth?

Bluetooth wordt beschouwd als een redelijk veilige draadloze technologie. Verbindingen worden gecodeerd, zodat je niet kunt worden afgeluisterd vanaf andere apparaten in de buurt. Bluetooth apparaten veranderen ook vaak de radiofrequenties tijdens het koppelen, waardoor inbreuk wordt voorkomen.

Apparaten zelf bieden ook verschillende instellingen waarmee de gebruiker bluetooth-verbindingen kan beperken. De beveiliging op apparaatniveau van het “vertrouwen” kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bluetooth verbinding slechts mogelijk is met 1 specifiek apparaat. Met beveiligingsinstellingen op serviceniveau kun je ook de soorten activiteiten beperken die je apparaat mag uitvoeren tijdens een bluetooth-verbinding.

Zoals met elke draadloze technologie, is er echter altijd een veiligheidsrisico. Hackers hebben in het verleden verschillende kwaadaardige aanvallen bedacht die gebruikmaakten van bluetooth verbindingen.

Wat kun je met bluetooth op smartphones?

Bluetooth wordt in smartphones voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

-Handsfree bellen met je car-kit

-Het gebruik van een draadloze koptelefoon

-Bestanden van de ene smartphone naar de andere sturen