Wat is nieuw bij de Samsung Galaxy S24?

Wat is nieuw bij de Samsung Galaxy S24

Dit jaar heeft Samsung drie versies van de Galaxy S24-telefoons uitgebracht: de S24, S24+ en S24 Ultra. Hoewel veel van de details gelijk blijven aan die van de Galaxy S23-serie van vorig jaar, zijn er toch opmerkelijke veranderingen te melden.

Voor de S24 en S24+ zullen sommige regio’s nu beschikken over Samsung’s eigen processor in plaats van die van Qualcomm. Vorig jaar gebruikten alle Galaxy S23-telefoons wereldwijd Qualcomm-chips, maar nu is er een tweedeling: Snapdragon 8 Gen 3 voor de meeste markten zoals Noord-Amerika en Exynos 2400 voor Europa en andere landen.

Veranderingen in specificaties bij de Galaxy S24

De processoren van Samsung kunnen normaal gesproken qua prestaties en betrouwbaarheid niet tippen aan die van Qualcomm, maar met de nieuwe architectuur en aandacht hoopt Samsung die kloof te overbruggen. Daarnaast hebben de kleinere S24-telefoons een iets groter scherm dankzij dunnere randen. De S24+ krijgt ook een resolutieverhoging van 1080p naar 1440p, wat overeenkomt met het Ultra-model.

De Galaxy S24 Ultra springt er het meest uit in het rijtje. Hij wordt gekenmerkt door een titanium behuizing, verwant aan het ontwerp van de iPhone 15 Pro serie, gericht op zowel duurzaamheid als interne ontwerpverbeteringen zonder extra bulk toe te voegen. De koelkamer voor de damp is bijvoorbeeld aanzienlijk groter dan het model van vorig jaar. Een dampkamer absorbeert de warmte van de chipset en geeft deze door aan de koelere onderdelen.

Wat betreft de camera introduceert de S24 Ultra een grote verandering met zijn telefoto-eenheid met groter bereik. Het heeft nu een 50MP sensor met 5x zoom, die scherpere beelden biedt, zelfs bij een 10x crop, met een breder diafragma van f/3.4 en optische stabilisatie. Alle apparaten hebben een verbeterd beeldscherm, met een piekhelderheid die is toegenomen van 1.750 nits tot 2.600 nits, waardoor de zichtbaarheid buitenshuis is verbeterd, vooral met het Corning Gorilla Armor-glas van de S24 Ultra, dat reflecties tot 75% vermindert. Daarnaast zijn deze toestellen de eerste in de Galaxy S-serie waarin gerecyclede materialen zijn verwerkt, zoals kobalt, staal, zeldzame aardmetalen en thermoplastisch polyurethaan.

Galaxy S24 met AI technologie

AI-technologie is een belangrijk onderdeel geworden van smartphones, en Samsung gaat met de Galaxy S24 de concurrentie aan met Google en Apple. Galaxy AI is Samsung’s term voor een uitgebreide mobiele AI-ervaring, met als doel een nieuw niveau van universele intelligentie te bieden. Deze toevoeging belooft de communicatie, productiviteit en creativiteit op Galaxy-vlaggenschiptelefoons te verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze AI-functies gebruik zullen maken van zowel onboard processing als cloud processing vanwege de aanzienlijke rekenkracht die nodig is. Laten we nu eens dieper ingaan op de specifieke AI-gerichte functies van de Samsung Galaxy S24.

De “Cirkel to Search” zoekfunctie

Deze functie verbetert de efficiƫntie van online zoeken. Je kunt lang op de homeknop drukken binnen een app en vervolgens informatie selecteren, markeren of erop tikken om een Google-zoekopdracht uit te voeren zonder de app te verlaten. Het is vooral handig met de S Pen op de Samsung Galaxy S24 Ultra. Of oudere modellen deze functie ook krijgen is onzeker, maar het zou wel eens een tijdje exclusief kunnen blijven voor de nieuwste Ultra.

Generative Edit

Met Generative Edit, verwant aan de Magic Editor van Google Photo, kun je foto’s bewerken zonder geavanceerde vaardigheden. Met Samsung’s Generative Edit kun je lang op een object in een foto drukken om het te verplaatsen, het formaat aan te passen of het te verwijderen. Daarnaast kun je foto’s verbeteren met generatieve vulling door in of uit te snijden.

Live vertalen

Net als Google’s Pixel-telefoons, biedt Live Translate real-time, in twee richtingen vertaling op de Galaxy S24. Het werkt voor spraakgesprekken en tekstvertalingen, waardoor het handig is voor internationale reizen.

Transcript Assist

Voor gebruikers die afhankelijk zijn van spraakmemo’s, Transcript Assist transcribeert, vertaalt en vat memo’s samen. Je kunt aanpassen hoe samenvattingen worden weergegeven en alle verwerking gebeurt offline, dus een internetverbinding is niet nodig.

Chat Assist

Chat Assist helpt bij het opmaken van berichten voor verschillende contexten, zoals formele of informele omgevingen. Het is beschikbaar in tekstgebaseerde diensten zoals e-mail, sociale media of berichtenapps en biedt suggesties voor toon en formulering.

Photomoji

Photomoji kun je zien als gepersonaliseerde emoji’s. Je kiest een foto uit de galerij van je telefoon en maakt er een emoji van. Als je lang drukt op een chatballon voor emoji-reacties, zie je een maak-optie. Selecteer deze, kies een foto, druk lang en de ingebouwde AI maakt er binnen een paar seconden een aangepaste emoji van.

Magic Compose

Magic Compose, een functie van Google op de Samsung Galaxy S24-serie, helpt bij het opstellen van berichten. Terwijl je typt, geeft het contextbewuste suggesties of volledige zinnen. Als de suggesties je niet bevallen, kun je de stijl veranderen door op het potloodpictogram te tikken en te kiezen uit voorinstellingen zoals chill, formeel of zelfs Shakespeareaans.

Instant slow-mo

Samsung’s Pro Visual Engine voegt effecten toe aan video’s, waaronder Instant Slow-mo. Als je lang op een video met hoge resolutie drukt, verandert de AI deze in een vloeiende slow-motion video zonder kwaliteitsverlies. De AI voegt frames toe tussen bestaande frames, zodat de video vloeiend is wanneer deze wordt vertraagd. Het is een eenvoudige manier om video’s in slow motion te bekijken en te delen voor extra plezier.