Smartphone Helderheid & Felheid Top 5

Wat is het helderste smartphone scherm? | Om je telefoon in alle omstandigheden (ook in fel zonlicht) te kunnen bekijken heb je een telefoon nodig met een helder scherm. Niet alle beschikbare smartphones beschikken over zo’n fel scherm. De helderheid (brightness) van een beeldscherm van een smartphone wordt weergegeven in de eenheid “nits”. Hoe hoger het aantal nits, hoe meer lichtopbrengst een telefoon heeft.


Om een voorbeeld te geven. Het vlaggenschip van Samsung van 2 a 3 jaar geleden, de Samsung Galaxy S7, had een beeldscherm met een helderheid van 484 nits. Tegenwoordig heeft het helderste smartphone scherm 1000 nits. Je zal in onze top 5 zien dat het helderste smartphonescherm er niet per se voor zorgt dat het een dure telefoon wordt. Uiteraard bevat onze top 5 alleen maar telefoons die nu nog verkrijgbaar zijn. (dec 2018)

Niet alle beschikbare smartphones beschikken over zo’n fel scherm. De helderheid (brightness) van een beeldscherm van een smartphone wordt weergegeven in de eenheid “nits”. Hoe hoger het aantal nits, hoe meer lichtopbrengst een telefoon heeft. Om een voorbeeld te geven. Het vlaggenschip van Samsung van 2 a 3 jaar geleden, de Samsung Galaxy S7, had een beeldscherm met een helderheid van 484 nits. Tegenwoordig heeft het helderste smartphone scherm 1000 nits. Je zal in onze top 5 zien dat het helderste smartphonescherm er niet per se voor zorgt dat het een dure telefoon wordt. Uiteraard bevat onze top 5 alleen maar telefoons die nu nog verkrijgbaar zijn. (dec 2018)

LG G7 ThinQ

Met een helderheid van 1000 nits staat de LG G7 Thinq helemaal bovenaan als we het hebben over de helderheid van het beeldscherm. De LG G7 heeft zelfs een “direct zonlicht modus” die je kan aanzetten als je in de felle zon staat. Ondanks de hoge helderheid van 1000 nits verbruikt de LG G7 hierdoor niet per se extra batterijcapaciteit als je het vergelijkt met een andere telefoon met een minder helder scherm. 
Gecombineerd met de hoge resolutie van 3120 x 1440 pixels op een 6,1 inch scherm is dit echt een top beeldscherm. De LG G7 is overigens ook 1 van de telefoons die content in HDR kan weergeven en hiermee ook Netflix gecertificeerd is.

MOTOROLA G6 Plus

Zoals aangegeven bevat deze lijst niet alleen mega dure telefoons. De Motorola G6 Plus komt in veel budget lijstjes voor. De prijs van de smartphone is eigenlijk best bijzonder gezien het feit dat je veel krijgt voor deze prijs. Wat betreft het beeldscherm. Het beeldscherm van de Motorola G6 Plus komt tot maar liefst 876 nits waarmee een mooie 2e plaats wordt ingenomen achter de LG G7 ThinQ. De Motorola G6 Plus combineert een resolutie van 2160 x 1080 pixels (Full HD+) met een 5,9 inch scherm. Dit is erg netjes voor zo’n voordelige telefoon. Een wel verdiende plek in de top 5 helderste smartphone scherm.

HUAWEI Mate 20 (PRO)

Als derde smartphone komt de Huawei Mate 20 die we in één adem kunnen noemen met de PRO versie. Beide telefoons hebben een beeldscherm met maar liefst 752 nits. Deze huidige topmodellen van Huawei zijn vooral bekend vanwege hun meer dan uitstekende camera’s. Minder bekend is dus dat ze beiden ook een super helder beeldscherm bevatten. De Pro heeft een resolutie van 3120 x 1440 pixels (Quad HD) op een 6.4 inch scherm. De gewone Mate 20 doet het met 2244 x 1080 pixels (FULL HD+) op een 6,53 inch scherm.  

NOKIA 8

Op dit moment is de Nokia 8 nog het nieuwste vlaggenschip model van Nokia. Echter de Nokia 8.1 is bij het maken van deze top 5 al aangekondigd. De Nokia 8 is, zoals we van Nokia uit vroegere jaren gewend zijn, een zeer degelijke telefoon. De Nokia 8 heeft echter ook één van de helderste smartphone beeldschermen op de markt. Met maar liefst 749 nits is de Nokia 8 echt een topper wat betreft helderheid. Om een vergelijk te maken. De nieuwste Nokia, de 8.1, zal maar worden uitgerust met 500 nits. De Nokia 8 combineert de 749 nits met een Quad HD scherm van 2560 x 1440 pixels. De grootte van het scherm is 5,3 inch. 
Niet onbelangrijk. Doordat de Nokia 8.1 net is gepresenteerd is de Nokia 8 op dit moment voor een prikkie te krijgen.  

Nokia 8 - 749 Nits - Super fel beelscherm met hoge helderheid

SONY Xperia XZ2 Compact

Sony komt uiteraard ook voor in de top 5 van het helderste smartphone scherm. Van oudsher staat Sony natuurlijk bekend vanwege goede beeldschermen. Met de Xperia XZ2 Compact heeft Sony ook een topper in huis wat betreft helderheid. Met maar liefst 746 nits schaart deze telefoon zich in de top 5 lijst wat betreft helderheid. De telefoon is compact en heeft een beeldscherm met een diagonaal van 5.0 inch. De resolutie van het scherm is 2160 x 1080 pixels wat neerkomt op Full HD+.

Hoge helderheid smaprtphone - Sony Xperia XZ2 Compact - 746 Nits

Hoeveel nits hebben andere veel verkochte telefoons?

Om alles even in perspectief te plaatsen. Telefoons met een beeldscherm met meer dan 500 nits, staan te boek als telefoons met een uitstekende helderheid. Echter zoals je in de top 5 kunt zien kan het altijd nog veel beter. Het helderste smartphone scherm scoort zelfs héél veel hoger dan de schermen van hele populaire smartphone modellen.  

Nits van andere veel verkochte telefoons:

Samsung Galaxy S9 – 673 Nits

Apple iPhone 7 Plus – 672 Nits

Apple iPhone XS – 664 Nits

Samsung Galaxy S9+ – 661 Nits

Huawei P20 – 654 Nits

Apple iPhone X – 640 Nits

Samsung Galaxy S8 – 570 Nits

Huawei P10 – 545 Nits

Oneplus 6T – 437 Nits

Google Pixel 2XL – 460 Nits