Kan ik PS3 games spelen op de PS5 / Playstation 5?

Helaas heeft PlayStation-CEO Jim Ryan bevestigd dat alleen PS4-titels speelbaar zijn op de PS5. PS3-, PS2- en PS1-titels kunnen niet worden afgespeeld, tenzij ze beschikbaar zijn in de PS Store voor PS5. PS3 games spelen op de PS5 is dus zeer beperkt.

GamesGames

Welke PS3 games spelen op de PS5?

Sony heeft er geen geheim van gemaakt dat de PS5 achterwaarts compatibel zou zijn. SONY verteld echter niet hoe ver terug dat zou gaan. PlayStation-CEO Jim Ryan had het eerder over PS4-compatibiliteit, maar niet meer dan dat.

In een interview met de Japanse website Famitsu (via Siliconera) bevestigde Ryan echter dat de PS5 niet achterwaarts compatibel zal zijn met PS3 of oudere titels. Hij zei dat dit te wijten was aan beperkingen in het ontwikkelingsproces.

Jim Ryan zei:

We houden rekening met de techniek die gespecialiseerd is voor de PS5, terwijl we het apparaat hebben geproduceerd. Omdat de PS4 al 100 miljoen spelers heeft  hebben we bedacht dat men inderdaad ook PS4-titels op de PS5 zou willen spelen, dus hebben we compatibiliteit met de PS4 opgenomen. Terwijl we dat implemeerden, hebben we onze inspanningen ook gericht op het tegelijkertijd opnemen van de snelle SSD en de nieuwe controller DualSense. Dus helaas konden we de compatibiliteit van de PS3, PS2 en PS1 niet toevoegen.

Dit is logisch als je bedenkt hoe de PS4 en PS5 rond dezelfde architectuur zijn gebouwd. Een van de belangrijkste problemen bij het overstappen van de PS3 naar de PS4 was dit interne verschil, waardoor achterwaartse compatibiliteit moeilijk werd. Het spelen van een PS3-game op de PS4 was dus onmogelijk tenzij de game geremasterd was voor de PS4 of digitaal verkrijgbaar was in de PS Store.

Toch is het belangrijk op te merken dat dit de mogelijkheid van achterwaartse compatibiliteit voor PS3-, PS2- of PS1-games, misschien op een toekomstige versie van de PS5, niet volledig uitsluit.

Kan ik PS4 games spelen op de PS5 / Playstation 5?

Volgens Sony wel. Aan het begin van de aankondigingsgeschiedenis van de PS5 zei hoofdconsole-architect Mark Cerny dat de PS5 achterwaarts compatibel zou zijn met PS4-games, deels omdat de console een deel van de PS4-architectuur gebruikt. Eerder dit jaar bevestigde Sony ook dat de “overweldigende meerderheid” van de PlayStation 4-bibliotheek speelbaar zou zijn op de PS5. Het antwoord is dus ja. Je kunt PS4 games spelen op de PS5.

Tijdens de showcase van september 2020 kondigde Sony de PlayStation Plus-collectie aan, waarmee geselecteerde PS4-games gratis beschikbaar zijn voor PS Plus-abonnees op de PS5. Ryan herhaalde rond deze tijd in een interview met de Washington Post dat “99 procent” van de PS4-games speelbaar zal zijn op de next-gen console.

GamesGames