Wat is Android?

Wat is Android?

Wat is Android precies? Android is software voor voornamelijk mobiele telefoons en tablet’s. Het werd gelanceerd in 2003 en is ’s werelds populairste mobiele besturingssysteem (OS).

Als besturingssysteem is het de taak van Android om te fungeren als een vertaler tussen jou en je smartphone. Als je een foto maakt, geeft Android de knop weer waarop je tikt. Wanneer je een telefoontje pleegt of ontvangt, vertelt Android hoe je dat moet doen. Wanneer je een spel speelt, vertelt Android het spel welke bewegingen je maakt en welke knoppen je gebruikt. Het is net als Windows voor Computers, maar dan voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablet’s.

De Android software zelf is ontwikkeld in samenwerking met Google, die elk jaar belangrijke updates uitbrengt. Fabrikanten die Android op hun telefoons uitvoeren, zijn onder meer Samsung, Huawei, Sony, Lenovo, HTC, LG & Motorola. Het draait op ongeveer 1,3 miljard apparaten.

Android is ook bekend van zijn mascotte, een groene robot.

Wat is het verschil tussen Android en iOs?

iOS is de software die op iPhones draait en de verschillen tussen de besturingssystemen zijn niet zo heel groot.

Smartphones met Android of iOS zijn allebei in staat om de meeste dingen te doen. Ze kunnen allebei apps uitvoeren, verbinding maken met wifi, foto’s maken, berichten verzenden enzovoort. Het verschil zit hem voornamelijk hoe de besturingssystemen er uit zien en aanvoelen.

Waarom ziet Android er op elke telefoon iets anders uit?

Android ziet er op elk apparaat iets anders uit. Android is open-source, wat betekent dat fabrikanten de software zelf kunnen aanpassen. Iedere fabrikant heeft apps van zijn eigen merk die bijvoorbeeld voorgeïnstalleerd op je nieuwe telefoon staan. De ene persoon beschouwt dit als onnodige reclame de andere persoon vindt deze apps weer reuze handig. Het is dus een kwestie van smaak.

Wat zijn de voordelen van Android?

Keuze. Als je bijvoorbeeld iOS wilt, kun je slechts kiezen voor een iPhone of een iPad. Als je voor Android kiest, zijn er ontelbare geweldige smartphones en tablet’s om uit te kiezen. Smartphones en tablet’s van veel verschillende merken.

Maar de keuze voor Android gaat niet alleen over de hardware. Het gaat ook over al het andere. Het is ongelooflijk eenvoudig aan te passen, zowel qua uiterlijk als qua werking. Je kunt het dus veel meer personaliseren.

Elke jaarlijkse nieuwe versie van het Android besturingssysteem krijgt een codenaam op basis van opeenvolgende letters van het alfabet. De codenaam is gerelateerd aan zoetigheid zoals koek, snoep of taart. De meest recente versie staat bekend als Android Pie omdat de letter P aan de beurt was. Eerdere versies van waren bijvoorbeeld Lollipop, KitKat, Jelly Bean, Oreo en Gingerbread.