Blijft Call of Duty op Playstation beschikbaar?

Komt de volgende Call of Duty game nog uit op en dus beschikbaar voor PlayStation? – Vorige week was een belangrijke week voor de gaming industrie. In een deal die alle voorgaande in het niet liet vallen, verraste Microsoft de wereld met de aankondiging dat het Activision Blizzard zal overnemen voor een bedrag van 68,7 miljard dollar. Het nieuws kwam precies twee maanden nadat Microsoft Gaming CEO Phil Spencer het seksuele intimidatie en discriminatie schandaal bij Activision Blizzard als “afschuwelijk” omschreef en zei dat Microsoft “alle aspecten” van zijn relatie met het bedrijf aan het evalueren was.

Phil Spencer meldde het volgende op Twitter:

“Had goede gesprekken deze week met leiders bij Sony,” tweette Spencer. “Ik bevestigde onze intentie om alle bestaande overeenkomsten te eren bij de overname van Activision Blizzard en onze wens om Call of Duty op PlayStation te houden. Sony is een belangrijk onderdeel van onze industrie, en we waarderen onze relatie.”

Spencer lijkt te bevestigen dat Call of Duty op PlayStation zal blijven, maar zijn voorzichtige formulering leidt tot meer vragen. Spencer die zegt dat Call of Duty op PlayStation zal blijven, zou mogelijk kunnen betekenen dat Microsoft Call of Duty games, zoals Call of Duty, niet zal verwijderen. Hij bevestigt niet of toekomstige games op de console zullen blijven.

De Call of Duty serie is een van de meest lucratieve franchises in de bibliotheek van het bedrijf. De first-person shooter-serie staat erom bekend op zo veel mogelijk platforms te verschijnen, waaronder pc, mobiele telefoons en verschillende draagbare consoles. De twee meest voor de hand liggende moderne consoles zijn Xbox en PlayStation. Alle Call of Duty games sinds Call of Duty 3 zijn verschenen op Sony’s platform. De Xbox van Microsoft is een directe concurrent. Nu Microsoft de serie in handen heeft, zou deze exclusief voor de Xbox kunnen worden.

Call of Duty zal waarschijnlijk beschikbaar blijven op Playstation

Er is reden om aan te nemen dat Call of Duty uiteindelijk een titel exclusief voor Xbox zou kunnen worden. Dit zal echter waarschijnlijk pas over een paar jaar het geval zijn. De Call of Duty franchise komt elk jaar met een nieuwe titel. Dat betekent een ongelooflijk snelle ontwikkelingscyclus. De kans is groot dat de volgende Call of Duty games al in ontwikkeling zijn met de PlayStation 5 in het achterhoofd.

Als de Call of Duty-releases van 2022 en 2023 al gepland zijn voor PlayStation, is het zeer onwaarschijnlijk dat Microsoft hun release op Sony’s platform nog gaat tegenhouden. Extra verkopen is natuurlijk altijd meegenom. Bovendien is Call of Duty ook trots op zijn huidige crossplay mogelijkheden. Xbox spelers hebben dus ook voordeel bij een PlayStation release. Blizzard CEO Bobby Kotick verklaarde ook dat het bedrijf in de nabije toekomst onafhankelijk zal blijven draaien. Dat is een goed teken voor Call of Duty fans op de PlayStation.

Maar zodra Activision-Blizzard zich vestigt als een dochteronderneming van Microsoft, kunnen er dingen veranderen. CoD zou dan hoogstwaarschijnlijk binnen een paar jaar een Xbox exclusive worden. Door Call of Duty bij de PlayStation gebruikers weg te halen, zouden gamers worden aangemoedigd om in plaats daarvan Xbox consoles te kopen, vooral als de franchise elk jaar nieuwe titels blijft uitbrengen.

Wat in ieder geval vaststaat. Call of Duty zal vrijwel zeker op de PC blijven uitkomen. Microsoft maakt immers ook computers.

GamesGames