Chromebooks geschikt voor cloud gaming aangekondigd

Chromebooks geschikt voor Cloudgaming

Chromebooks geschikt voor cloud gaming. Het is amper een paar weken geleden dat Google aankondigde dat het zijn cloudgamingdienst Stadia volgend jaar stopzet. En nu heeft het bedrijf een nieuwe aankondiging voor cloudgaming: het lanceert Chromebooks van verschillende fabrikanten die zijn afgestemd op cloudgaming.

De introductie van Chromebooks geschikt voor cloud gaming

Deze eerste reeks Chromebooks voor cloud gaming van Acer, Asus en Lenovo hebben veel gaming-gerelateerde functies. Daartoe behoren schermen met een hoge resolutie en een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz en meer, compatibiliteit met Wi-Fi 6 of 6E, hoogwaardige audio en RGB-toetsenborden met anti-ghosting (een functie die alle toetsaanslagen nauwkeurig registreert, zelfs wanneer je meerdere toetsen tegelijk indrukt).

Om deze gaming Chromebooks aantrekkelijk te maken voor een breder publiek is de eerste set apparaten geprijsd tussen de 399 en 799 dollar. Afhankelijk van de prijsstelling gebruiken deze laptops Intel’s processor van Core i3 tot Core i7. Hier is een snel overzicht van de specificaties van de drie modellen Chromebooks die geschikt zijn voor cloudgaming:

Lenovo IdeaPad Gaming Chromebook

Beeldscherm: 16-inch WQXGA-scherm (2560 x 1500) met 120Hz verversingssnelheid
Processor: 12e generatie Intel Core i3/i5
RAM: 8GB RAM
Opslag: 256GB/512GB SSD; 128GB eMMC
Audio: 4 x 2W luidsprekers met Waves Audio
Connectiviteit: 2×2 Intel Wi-Fi 6E; Bluetooth 5
Poorten: 2 x USB 3.2 gen 2 type C; 1 x USB 3.2 gen 1 type A; 1 x HDMI 2.0; 1x audio combo-aansluiting; 1 x microSD-kaartlezer
Batterij: 71 Wh

Acer Chromebook 516 GE

Beeldscherm: 16-inch WQXGA-scherm (2560 x 1500) met 120Hz verversingssnelheid
Processor: 12e generatie Intel Core /i5
RAM: 8GB RAM
Opslag: 256 GB SSD
Audio: DTS audio; quad force vibratie annulering stereo
Connectiviteit: 2×2 Intel Wi-Fi 6E; Bluetooth 5.2
Poorten: 2 x USB 3.2 gen 2 type C; 1 x USB 3.2 gen 1 type A; 1 x HDMI 2.0; 1x audio combo jack; 1 x microSD kaartlezer
Batterij: 65Wh

Asus Chromebook Vibe CX55 Flip

Beeldscherm: 15,6-inch FullHD (1920 x 1080) IPS-touchscreen met 144Hz verversingssnelheid
Processor: 11e generatie Intel Core i3/i5/i7
RAM: 8GB/16GB RAM
Opslag: 128GB/256GB/512GB SSD
Audio: 2x Harman/Kardon gecertificeerde luidsprekers
Connectiviteit: 2×2 Wi-Fi 6; Bluetooth 5
Poorten: 2 x USB 3.2 gen 2 type C; 1 x USB 3.2 gen 2 type A; 1 x HDMI 2.1; 1x audio combo jack; 1 x Ethernet RJ-45 poort
Batterij: 57Wh

Op dit moment heeft Google geen eisen of certificering voor Chromebooks voor cloud gaming. We weten dus niet of toekomstige apparaten aan bepaalde specificaties moeten voldoen om in dit programma te worden opgenomen, maar Google zal erop aandringen dat toekomstige apparaten minimaal schermen met een hoge verversingssnelheid en goede Wi-Fi-connectiviteit hebben.

Het bedrijf zei echter dat alle drie lanceerapparaten onafhankelijk zijn getest om ervoor te zorgen dat ze een soepele game-ervaring hebben bij 12 frames per seconde met een latentie van minder dan 85ms. Al deze chromebooks zullen ergens in oktober 2022 in de verkoop gaan. De ondersteunde accessoires van Acer, Corsair, HyperX, Lenovo en SteelSeries omvatten headsets, muizen en controllers.

Google en Cloud gaming diensten

De zoekmachinegigant werkt samen met cloudgamingdiensten als Nvidia GeForce Now, Microsoft Xbox Cloud Gaming en Amazon Luna om de belangrijkste titels naar de gebruikers te brengen. Bovendien werkt het bedrijf samen met fabrikanten van accessoires zoals Acer, Corsair, HyperX, Lenovo en SteelSeries om “Works with Chromebook” gecertificeerde randapparatuur voor deze Chromebooks te maken. Google wil in de toekomst hier meer cloudgaming diensten aan toevoegen.

Wat is cloud gaming?

Het uitgangspunt is eenvoudig. In plaats van een console en een schijfje te kopen, kun je een spel streamen naar elk beeldscherm dat je bezit, een beetje zoals Netflix. Cloud gaming vereist – in de meeste gevallen – een maandelijks of jaarlijks betaald abonnement om toegang te krijgen tot de inhoud. Bij bepaalde diensten moeten sommige games bovenop dat bedrag worden gekocht.

Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over opslagruimte. Je downloadt nooit iets buiten de applicatie van de streamingdienst, waardoor je geen downloads van 100 GB nodig hebt voor de nieuwste Call of Duty. Ook hoef je je PC componenten niet meer te upgraden. In plaats van 600 Euro uit te geven aan een nieuwe console die 4K-games kan leveren met 60 frames per seconde, kun je gewoon het spel kopen en meteen beginnen met spelen.

Cloud gaming is dus erg handig. Omdat het op verschillende apparaten werkt, kun je spelen ongeacht welk scherm of welke hardware je hebt. Dit wordt waarschijnlijk het belangrijkste aspect van cloudgaming in de toekomst, omdat het de drempel verlaagt voor live games 2 die mensen met hun vrienden willen spelen zonder te investeren in een console of pc.