Is de Samsung Galaxy S24 waterdicht?

Galaxy S24 waterdicht? – De Samsung Galaxy S24-serie is het nieuwste en meest geavanceerde smartphone model van Samsung, met belangrijke verbeteringen en verrassende veranderingen ten opzichte van de vorige Galaxy S23-serie. Ondanks deze verbeteringen zijn deze nieuwe modellen behoorlijk prijzig. Daarom is het essentieel om te weten of deze Samsung toptoestellen goed bestand zijn tegen water, vooral als je er flink voor betaalt.

Samsung heeft in de eerste release van dit jaar kunstmatige intelligentie (AI) als een belangrijk onderdeel toegevoegd aan de nieuwe Galaxy S24-serie. Dit gaat samen met uitgebreide verbeteringen in de software-ervaring, na een grote ontwerpwijziging in het vorige jaar. Afgezien van softwareverbeteringen zijn er ook kleine maar betekenisvolle veranderingen aan de buitenkant, met verfijnde ontwerpen en helderdere schermen. De vraag is nu: hoe zit het met de waterbestendigheid van de Galaxy S24-serie in vergelijking met de Galaxy S23?

De Galaxy S24 is waterdicht

De Samsung Galaxy S24-serie kan tegen water, wat handig is gezien de grote investering en mogelijke reparatiekosten van deze smartphones. Alle modellen, waaronder de Galaxy S24, Galaxy S24 Plus en Galaxy S24 Ultra, hebben dezelfde IP68-classificatie als de vorige Galaxy S23-serie.

Maar wat betekent die classificatie eigenlijk? Volgens de International Electrotechnical Commission (IEC), die een numeriek systeem gebruikt om de duurzaamheid van elektronica tegen stof en water aan te geven, betekent een IP68-classificatie dat het toestel in water kan worden gedompeld zonder beschadigd te raken. Het is wel belangrijk om te weten dat deze beoordeling geldt onder specifieke testomstandigheden.

Wat is IP68?

Om de IP68-classificatie te begrijpen, moeten we de onderdelen ervan uitleggen. “IP” staat voor Ingress Protection, en het eerste cijfer in de IP68-classificatie geeft de bescherming tegen stof en kleine deeltjes aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water aangeeft. Bij de IP68-classificatie betekent de ‘6’ dat het apparaat uitstekend beschermd is tegen stof, zand en kleine deeltjes, zodat ze niet in het apparaat kunnen komen, ook al kunnen ze zich ophopen in poorten en spleten aan de buitenkant.

Aan de andere kant betekent de ‘8’ in de classificatie dat het apparaat bestand is tegen “voortdurende onderdompeling” in water. Dit wordt toegekend aan apparaten die tot 30 minuten onder water kunnen blijven op een diepte van 1,5 meter (iets meer dan 4,9 voet). IP68 is de hoogst mogelijke classificatie die meestal aan telefoons en tablets wordt toegekend, maar er is ook een IP69 voor robuuste apparaten die waterstralen bij hoge temperaturen en druk aankunnen.

Voor veel gebruikers betekent een IP68-classificatie dat ze hun telefoon veilig aan water kunnen blootstellen, bijvoorbeeld om aan vrienden te laten zien of onderwater video’s te maken. Hoewel de Galaxy S24-serie onderwateropnames ondersteunt, zijn er wel specifieke voorwaarden, zoals onderdompeling in zoet water bij temperaturen tussen 60 en 95 graden Fahrenheit. Voorzichtigheid is geboden bij gechloreerd zwembadwater, omdat chloor het apparaat kan be├»nvloeden. Ook moet extra voorzichtigheid worden betracht in zoutwateromgevingen, omdat zout in de telefoon kan doordringen en externe onderdelen zoals poorten en luidsprekers kan beschadigen.

Belangrijk is op te merken dat, ondanks de IP68-classificatie, schade aan interne circuits niet onder de garantie valt. Mensen die zichzelf als onhandig beschouwen, kunnen overwegen hun toestel te verzekeren of een beschermingsplan zoals Samsung Care Plus aan te schaffen.