Wat is IP68 of IP67 ?

Wat is IP68 of IP67?

Wat is IP68 of IP67 nou eigenlijk? Het komt vaak voor dat fabrikanten van telefoons beweren dat hun producten waterdicht zijn. Maar wat betekenen de ratings die worden gebruikt?

Je zal deze bedrijven waarschijnlijk horen refereren aan ‘IP-rating’. Dit is de internationale standaard die de mate van bescherming van apparaten definieert tegen vloeistof, stof en vaste objecten.

Veel telefoons beweren allemaal dat ze waterbestendig zijn, maar ze hebben niet allemaal dezelfde IP-classificatie. Meestal zie je nummers zoals IP67 en IP68.

Wat betekent IP?

Die letters ‘IP’ verwijzen naar ‘bescherming tegen binnendringen’. Met binnendringen wordt dan bedoeld of stof en water gemakkelijk in het inwendige van je smartphone kunnen binnendringen. Het IP-gedeelte van de term verandert niet, dus het zijn de cijfers in de IP classificatie die het verschil maken.

Het eerste nummer in de reeks verwijst naar beveiliging tegen stof van het apparaat. Dat betekent dat het je zal vertellen hoe waarschijnlijk het is dat stof in het apparaat komt. Bijvoorbeeld hoe waarschijnlijk het een probleem zal zijn als je je telefoon naar het strand brengt en in het zand laat vallen.

Meestal zie je hier alleen het cijfer vijf of zes weergegeven. Het getal vijf betekent dat “het binnendringen van stof niet volledig wordt voorkomen. Echter bij deze classificatie vormt dat niet dermate een probleem voor de werking van de telefoon.”

Als er een zes staat, is de telefoon echter meer beschermd, omdat de definitie “er dringt helemaal geen stof binnen” volledige bescherming biedt.

Wat betekent het tweede cijfer?

Het tweede cijfer in de IP-classificatie verwijst naar hoe waterdicht het apparaat is.

Bijna alle mobiele apparaten hebben een IP-classificatie met een aantal van minstens drie of vier. Deze telefoons zijn dan beschermd tegen opspattend of spattend water. Dit zorgt ervoor dat je telefoon niet onmiddellijk wordt geruïneerd door de regen wanneer je het gebruikt.

Echt waterdichte apparaten zijn apparaten met nummers vanaf zeven, maar ze variëren nog steeds. Een beoordeling met een acht voor het tweede cijfer verwijst naar apparaten die bijvoorbeeld meer dan 1 meter onder water kunnen.

Dus als je smartphone een hoge IP-classificatie heeft, kunt je je apparaat waarschijnlijk zonder problemen in bad of in de buurt van een zwembad gebruiken.
Maar uiteraard is geen enkele telefoon 100% waterdicht. Het is altijd mogelijk dat er een beetje water in je telefoon sijpelt als je het op zeer diepe dieptes onderdompelt en de telefoon daar lange tijd laat.

Waarschijnlijk is de vraag, wat is IP68 of IP67, nu wat duidelijker en kunt u beter een keuze maken uit de beschikbare telefoons.

IP67-apparaten zijn bijvoorbeeld de iPhone X, Huawei Mate 10 Pro, Google Pixel 2 en Pixel XL 2, HTC U11 en de iPhone 8, evenals de iPhone 7.

IP68-gecertificeerde apparaten zijn onder andere de Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S22, iPhone 13, iPhone 14, Note 9, LG G7 ThinQ, Sony Xperia XZ3, HTC U12+, Google Pixel 3 en Huawei Mate 20 Pro.