Smartphone materiaal. Metaal, glas of plastic?

Smartphone-Materiaal

Smartphone materiaal is voortdurend in ontwikkeling. Nog niet zo lang geleden hadden alle smartphones één ding gemeen: ze waren gemaakt van plastic. In de afgelopen jaren zijn er verschillende afwerkingen van telefoons geïntroduceerd, van metaal en leer tot glas. De afwerking van glas domineert nu veel van de hedendaagse high-end ontwerpen. Echter, niet iedereen is blij met deze ontwikkeling.

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, variërend van de textuur en het gevoel in de hand, tot duurzaamheid en het vermogen om een val te weerstaan. We bekijken de voor- en nadelen van elk materiaal.

Smartphone materiaal: metaal

Metaal werd ongeveer 5 jaar geleden geleden voor het eerst toegepast in smartphones en werd in de meeste landen als eerste gebruikt door Huawei en HTC. Het was waarschijnlijk de HTC One-serie die een smartphone gemaakt van metaal in 2013 echt op gang heeft gebracht.

►Voordelen van metaal

Uiterlijk. De belangrijkste reden voor mensen om een smartphone van metaal kiezen is dat ze er vaak goed uitzien en goed in de hand voelen. Aluminium en magnesium zijn de metalen die het meest worden gebruikt in smartphones.

Afvoer van warmte. Smartphones van aluminium kunnen de warmte die wordt gegenereerd door de processor beter afvoeren dan dat een telefoon van plastic dat kan. Een metalen smartphone is een goede warmtegeleider.

►Nadelen van metaal

Afvoer van warmte. Dit is zowel een positief als negatief punt van metaal, omdat oververhitting kan betekenen dat metalen telefoons zo heet worden dat ze ongemakkelijk voelen om vast te houden.

Beschadigingen. Een voordeel van plastic apparaten is dat beschadigingen en onvolkomenheden minder goed zichtbaar zijn, maar metalen apparaten zullen zonder goede hoes al snel zichtbare krassen vertonen. Veel metalen smartphones zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vooral de gekleurde metalen telefoons zullen eerste beschadigingen vertonen.

Radio-interferentie. Metaal kan een goede warmtegeleider zijn, maar het geleidt ook elektriciteit en blokkeert ook hoogfrequente radiogolven. Dit maakt het ongeschikt voor draadloos opladen en kan ook de effectiviteit van radiogolven die worden gebruikt door bijvoorbeeld WiFi- verbindingen hinderen.

Volledig metalen vlaggenschip smartphones zijn tegenwoordig niet meer zo gewoon, je zult een paar generaties telefoons terug moeten. Hier tref je dan metalen telefoons aan zoals de HTC 10, Huawei P10 en de Huawei Mate 10 Lite. Dit zijn de nog spaarzame voorbeelden van high-end metalen telefoons.

De Nokia 6 is misschien geen high-end telefoon maar is ook gebouwd van aluminium.

Goede smartphone met aluminium achterkant

Smartphone materiaal: glas

Bijna alle huidige vlaggenschip smartphones maken niet alleen gebruik van een glazen paneel om het beeldscherm te beschermen, maar hebben ook een keramische glazen achterkant. Een smartphone gemaakt van glas begon aan populariteit te winnen met de metaal- en glasbouw van de Samsung Galaxy S6 Edge en de volledig glazen Xperia Z3, en is helemaal doorgegaan tot de huidige vlaggenschepen zoals de Galaxy S10, Huawei P30 Pro, Apple X en vele andere.

►Voordelen van glas

Krasbestendig. Corning’s Gorilla Glass, wat veelal gebruikt wordt, is ontworpen om duurzaam te zijn en biedt bescherming tegen stoten en krassen. Terwijl er ook telefoonfabrikanten zijn die andere merken glas gebruiken, is Gorilla Glass inmiddels op miljarden smartphones gebruikt. Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste redenen achter de toename van achterkanten van glas bij telefoons. Het zou je telefoon veilig moeten houden, zelfs bij een enkele val en niet zo gekrast worden als een metalen behuizing.

Zeer schaalbaar. Glazen telefoons zijn goedkoper te produceren dan metalen telefoons.

Draadloos opladen. Metaal is niet geschikt voor draadloos opladen, maar glas is een veel beter materiaal om te gebruiken als men een telefoon wilt uitrusten met draadloos opladen.

►Nadelen van glas

Breekbaar. Het meest voor de hand liggende nadeel van glas is dat het kan breken. Gebroken telefoonschermen zijn een bewijs van het grootste nadeel van het gebruik van glas op de achterkant van een telefoon. De achterkant kan ook in duizenden stukjes breken.

Vingerafdrukken. Glas is zeer goed in het verzamelen van vingerafdrukken, vet en stof. Dit kan ervoor zorgen dat je telefoon er vies en onverzorgd uit gaat zien. Als je het niet leuk vindt om je telefoon regelmatig schoon te vegen, is glas waarschijnlijk niet iets voor jou.

Beperkt qua ontwerp. In vergelijking met zowel metaal als plastic, beperkt het gebruik van glas vaak het ontwerp van een smartphone. De meeste glazen telefoons zijn plat en er is zeker minder flexibiliteit voor interessante gebogen ontwerpen.

Kijk maar eens rond bij de huidige vlaggenschip smartphones en je ziet genoeg voorbeelden van glazen en keramische ontwerpen. Deze lijst bevat de LG G8, HTC U12 Plus, Xiaomi Mi 9, Huawei P30 pro, Samsung Galaxy S10 en nog veel meer.

Toch is glas vandaag de dag niet alleen meer voor high-end telefoons. Een aantal midrange telefoons hebben ook een glazen achterkant voor een sjieke uitstraling. Misschien wel het bekendste voorbeeld zijn de telefoons van Honor (dochterbedrijf van Huawei) de Honor 10 en Honor View 20.

Goede smartphones met glazen achterkant

Smartphone materiaal: plastic

Plastic is nog steeds het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt in smartphones. Polycarbonaat is het plastic dat het meest geschikt wordt geacht voor telefoons. Polycarbonaat was vroeger te vinden in high-end telefoons zoals de Galaxy Note-serie en LG G-reeksen. Tegenwoordig zijn kunststoffen echter vaak gebruikt bij midrange en budget telefoons. Een plastic telefoon is het goedkoopst om te produceren.

►Voordelen van plastic

Geen problemen met de ontvangst. Het grootste probleem bij metalen en sommige glazen telefoons is dat ze interfereren met de interne antennes, wat vaak resulteert in problemen met bellen en WIFI. Er zijn vrijwel geen handsets met een buitenkant van polycarbonaat die last hebben van netwerkproblemen en. Het materiaal stelt fabrikanten in staat antennes in de telefoon te plaatsen in plaats van aan de buitenkant.

Duurzaamheid. Kunststof is een smartphone materiaal dat behoorlijk moeilijk te versplinteren en te bekrassen is. Dit in vergelijking met metaal en glas. Hierdoor is het een zeer duurzaam smartphone materiaal. De flexibele aard van kunststof maakt het een betere schokdemper als je hem laat vallen, dus het is beter bestand tegen scheuren en deuken.

Lage kosten. Polycarbonaat is aanzienlijk goedkoper te produceren dan zowel metaal als glas.

►Nadelen van plastic

Voelt minder premium aan. Het grootste deel van de plastic smartphones ziet er minder luxe uit en voelt minder premium in de hand, tenzij extra kosten worden besteed aan texturen en ergonomisch ontwerp.

Warmtegeleiding. Polycarbonaat (en plastic in het algemeen) is een slechte warmtegeleider. Een plastic smartphone kan de warmte niet zo snel afvoeren als metaal, wat in zeldzame gevallen de binnenkant van de telefoon kan opwarmen, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur van de batterij.

Ondanks het feit dat plastic niet langer als genoeg premium wordt beschouwd voor een vlaggenschip, zijn er nog steeds een aantal aantrekkelijke apparaten die voornamelijk zijn gemaakt van plastic. Wat dacht je van de fraaie toestellen uit de midrange serie van Samsung, de Galaxy A50 en Galaxy A70.

UPDATE: Inmiddels heeft er een tegengestelde beweging plaatsgevonden. Waar het de voorbijgaande jaren steeds gebruikelijker was om achterkanten van smartphones te voorzien van glas vanwege de premium uitstraling, worden nu weer steeds meer telefoons uitgerust met kunststof achterkanten. Een goed voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S21 waarbij er gebruik is gemaakt van een sterk verbeterd polycarbonaat, ook wel “glasstic” genoemd. Dit zogenaamde “glasstic” is bijna niet te onderscheiden van echt glas en is minstens zo sterk.

Polycarbonaat is een zeer betrouwbaar materiaal. Het wordt gebruikt in een aantal industrieën bij de vervaardiging van diverse producten, waaronder glazen lenzen, kogelvrije ramen, compact discs, auto-onderdelen en medische hulpmiddelen. Waarschijnlijk heb je vandaag al een ander product van polycarbonaat gebruikt, zonder dat je het in de gaten had.

Voordelen van telefoons met een achterkant van polycarbonaat:

  • Duurzaam en sterk
  • Flexibel
  • Weersbestendig
  • Betaalbaar
  • Meer flexibel wat betreft design

Nadelen van telefoons met een achterkant van polycarbonaat:

  • Niet volledig krasbestendig ondanks een krasbestendige laag

Goede smartphones met kunststof achterkant

Welk smartphone materiaal is geschikt voor jou?

Als je voorzichtig genoeg bent, is glas als smartphone materiaal een geweldige optie, zowel qua uiterlijk als qua gevoel.

Als je op zoek bent naar een meer uniek uitziend toestel en de gevreesde vingerafdrukken wilt vermijden, is een handset van aluminium of magnesium beslist iets voor jou.

Goed ontworpen plastic smartphones kunnen nog steeds geweldig in de hand voelen en bieden een uitstekende balans tussen duurzaamheid en kosten.