Wat is Gorilla glas?

Wat is Gorilla glas

Gorilla glas, wat is het? Het is de naam van de technologie die glas beter bestand maakt tegen krassen en stoten. Hoewel de meesten van ons het kennen omdat het op smartphones en tablets wordt gebruikt, kun je het glas ook tegenkomen op andere apparaten. Het bedrijf Corning is de bedenker van dit ijzersterke glas. In eerste instantie gebruikte Corning dit supersterke glas in de auto- en luchtvaart industrie. Corning kreeg pas echt succes met het glas toen het wereldwijd op smartphones en tablets gebruikt ging worden. Hoewel het speciale glas supersterk is zal het je smartphone of tablet niet onbreekbaar maken. Alles hangt af van de versie van het glas en de dikte.

Welke types Gorilla glas zijn er?

Gorilla glas 1
De 1e versie van het glas, uit 2005, was 1,5 mm dik en had het een speciale oleofobe coating op het glas. Dit beperkte vingerafdrukken en vlekken op je beeldscherm tot een minimum.

Gorilla glas 2
In 2012 bracht Corning Gorilla glas 2 uit. De belangrijkste verbetering ten opzichte van type 1 was de dikte. De tweede generatie glas was 20% dunner. Het kan tot 50 kg druk weerstaan zonder te barsten of te breken. In datzelfde jaar werd het glas van Corning gebruikt bij 600 miljoen apparaten. Omdat deze versie van het glas veel dunner was dan de eerste, gingen telefoonfabrikanten dunnere en lichtere telefoons ontwikkelen.

Gorilla glas 3
Dit glas kon drie keer meer weerstand aan dan type 2. Tevens was dit type glas ook zeer goed bestand tegen krassen. Volgens Corning heeft de derde generatie tot 35% van de krassen op het scherm voorkomen.

Gorilla glas 4
In 2014 presenteerde Corning type 4 met een gedurfde nieuwe doelstelling. Via een van zijn onderzoeken kwam het bedrijf erachter dat 70% van de schermschade door mobiele telefoons te wijten was aan vallen, en daarom begon het te investeren in het versterken van zijn glas.
Volgens laboratoriumstudies was de vierde versie van het glas zelfs twee keer zo sterk als zijn voorganger. Type 4 was ook beter resistent tegen waterdruppels.

Gorilla glas 5
Corning bracht de 5e generatie uit in 2016. De focus lag nog meer op het bieden van weerstand tegen vallen. Type 5 kon vier keer zo goed tegen vallen dan type 4. Het glas op toestellen met dit glas kunnen minimaal 5 keer een val van 1,6 meter overleven.

Gorilla glas 6
Gelanceerd in 2018. Corning zegt dat type 6 maar liefst vijftien vallen van minder dan een meter kan doorstaan. Ook kan het beter dan ooit tegen vallen vanaf ooghoogte.

Telefoons met Gorilla glas 6

Telefoons met Gorilla glas 5

Heeft mijn telefoon Gorilla glas?

Op de website van Corning kun je controleren of je telefoon wordt geleverd met glas van Gorilla en welke versie van het glas het is. Meestal wordt dit overigens ook in de specificaties van je nieuwe telefoon vermeld.