Smartwatch met bloeddrukmeter en ECG

Smartwatch met bloeddrukmeter en ECG

Waarom een Smartwatch met bloeddrukmeter en ECG? Hoge bloeddruk kan een beroerte, een hartaanval en dementie veroorzaken. Het bijhouden van onze bloeddruk is belangrijk, maar testen kan lastig zijn. Het zou zoveel gemakkelijker zijn als smartwatches het zouden kunnen volgen.

Op dit moment kunnen maar weinig horloges de bloeddruk nauwkeurig volgen. Dit zijn de fitnesstracker OMG SAB van Yamay, en de smartwatches ASUS VivoWatch SP , de Samsung Galaxy Watch 3 en de Samsung Galaxy Watch Active 2. Sommige bloeddrukhorloges van goedkope merken beweren de bloeddruk ook te kunnen meten, maar zijn niet zo nauwkeurig. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom Fitbit, Garmin en andere bekende smartwatchfabrikanten geen bloeddrukmeter hebben geïntroduceerd. Dit komt omdat de technologie erg complex is en moeilijk goed te krijgen. ASUS, Samsung en Yamay zijn er nu eindelijk in geslaagd, de metingen goed te krijgen.

Samsung smartwatches met bloeddrukmeter

Samsung zegt dat op de genoemde smartwatches (Galaxy watch 3 en de Galaxy Watch Active 2) ECG en bloeddrukmeting begin februari live zal gaan in 31 landen door middel van updates. De Samsung Health Monitor-app wordt vanaf 4 februari geüpdatet. Deze functies worden vervolgens op de Galaxy Watch3 en Galaxy Watch Active2 ingeschakeld.

Samsung zet hiermee een forse stap voorwaarts in de wereld van bloeddrukmeting en ECG-bewaking op zijn smartwatches voor consumenten. Na het verkrijgen van wettelijke goedkeuringen en de lancering van de functies in Zuid-Korea en de VS vorig jaar, kondigde het technologiebedrijf vandaag aan dat beide tools voor gezondheidsmonitoring binnenkort in nog eens 31 landen zullen worden vrijgegeven. Het betreft hier 28 Europese landen. Dit zijn Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het VK.

CE certificering voor bloeddrukmeters

De uitbreiding volgt op de ontvangst van een CE-certificering voor de Samsung Health Monitor-app in december. Hiermee zei Samsung dat het nu is toegestaan ​​om de functies in deze landen te activeren. Samsung zegt dat de updates vanaf 4 februari “geleidelijk beschikbaar” zullen zijn op de Galaxy Watch3- en Galaxy Watch Active2-apparaten, waarbij de exacte timing van elke release verschilt per markt en provider. Beide functies zijn toegankelijk via de Samsung Health Monitor-app. Vanaf deze uitrol zijn beide Samsung horloges dus een smartwatch met bloeddrukmeter.

  • De bloeddruk wordt gemeten met behulp van hartslagmonitorsensoren om puls golfanalyse uit te voeren.
  • De ECG-functie gebruik je door je onderarm op een plat oppervlak te laten rusten en een vingertop van je andere hand gedurende 30 seconden op de bovenste knop van het apparaat plaatsen. Hieruit zal de app zijn metingen doen en classificeren als regelmatig (sinusritme) of onregelmatig (atriale fibrillatie). Volgens Samsung zijn deze metingen uiteraard niet bedoeld ter vervanging van professionele diagnose of behandeling.

Waarom kan een smartwatch met bloeddrukmeter en ECG handig zijn?

Smartwatch-ECG, bloeddrukmonitoring en andere consumentvriendelijke gezondheidsinstrumenten kunnen mensen helpen zich meer bewust te zijn van het al dan niet raadplegen van een arts of specialist over hun toestand. Er kan in een vroeg stadium ontdekt worden dat er wellicht wat aan de hand is. Het kan mensen mogelijk in staat stellen een actievere rol te spelen in hun eigen zorg en gezondheid gedrag.

Hoewel de tools van Samsung al beschikbaar zijn in een paar van de belangrijkste markten van het bedrijf, zal de wijdverbreide lancering in Europa en een paar andere landen de toegang van de consument tot de technologie aanzienlijk vergroten. “Bijna een miljoen mensen hebben de Samsung Health Monitor-app gebruikt om hun gezondheid te beheren sinds de lancering in Korea afgelopen juni,” zei TaeJong Jay Yang, Corporate SVP en hoofd van het Health Team en Mobile Communications Business bij Samsung Electronics. “We zijn vastbesloten om deze innovatieve gezondheidszorg naar meer mensen over de hele wereld te brengen, en de laatste uitbreiding markeert een belangrijke mijlpaal in onze missie.”

Lees ook: Wat is een smartwatch | Wat kun je met een slim horloge?. Hier kun je zien wat voor andere functies smartwatches en fitness trackers allemaal kunnen hebben.

Lees ook: Beste Android smartwatches van 2022