Huawei stopt met smartphones? | Geruchten doen de ronde

Huawei stopt met smartphones

Het lijkt er op dat Huawei stopt met smartphones – Na vorig jaar al het merk Honor te hebben verkocht, zou Huawei volgens Reuters zijn premium Mate- en P-smartphonemerken willen verkopen om de verlammende sancties vanuit de Verenigde Staten te omzeilen. Het bedrijf heeft naar verluidt al in september vorig jaar gesproken met een consortium van investeringsmaatschappijen. Dit consortium wordt gesteund door de regering van Shanghai.

Huawei ontkende het nieuws vooralsnog, hoewel het hetzelfde deed toen er geruchten opdoken dat het het merk Honor zou verkopen. “Deze geruchten hebben geen enkele verdienste. Huawei heeft zo’n plan niet, ”vertelde een woordvoerder aan Reuters. De regering van Shanghai weigerde ook commentaar te geven. Het is duidelijk dat de prijs van een deal nog onbekend is. Afgelopen zomer stond Huawei wereldwijd echter bovenaan de verkoopgrafieken van smartphones met 55,1 miljoen verzonden eenheden. De verkoop van de telefoons uit de Mate- en P-serie (de nieuwste modellen zijn de P40 Pro en Mate 40) bedroeg naar verluidt $ 39,7 miljard tussen Q3 2019 en Q3 2020, volgens IDC.

Andere processoren in smartphones van Huawei

Zoals het er nu naar uitziet wordt de Mate 40 echter de laatste telefoon van Huawei met de hoogwaardige Kirin-processor. Dat komt omdat de belangrijkste chipfabrikant, TSMC, heeft aangegeven dat het geen chips meer voor Huawei zal bouwen. Dit komt omdat TSMC sommige componenten betrekt uit de Verenigde Staten, die Amerikaanse bedrijven hebben verboden om aan Huawei te verkopen. Samsung heeft onlangs ook aangekondigd dat het zal stoppen met het leveren van telefoonchips aan Huawei vanwege de Amerikaanse sancties.

Aan de andere kant heeft ARM – een ander bedrijf dat chips maakt die door alle grote smartphonemakers worden gebruikt – gezegd dat het met Huawei zou willen blijven samenwerken. Huawei heeft naar verluidt gewerkt aan een manier om Kirin-chips zelf te vervaardigen met processor ontwerpen van ARM. Volgens Reuters kan het besluit om de merken Mate en P te verkopen er vanaf hangen of dit lukt.

Kort nadat Huawei Honor had verkocht, onthulde het de View40 5G-smartphone met een MediaTek-processor. Dat model kan nu in theorie in Europa en de VS worden verkocht met de apps van Google, aangezien het niet langer op de Amerikaanse entiteitenlijst staat. Als Huawei zijn premium smartphone series zou afsplitsen, zouden ze mogelijk ook weer in de verkoop kunnen komen in het westen. Dit zou mooi zijn voor de consument, aangezien het P40 en Mate 40 krachtige maar betaalbare telefoons zijn. Het is dus gelukkig nog niet helemaal zeker dat Huawei stopt met smartphones. Voorlopig zijn de smartphones van Huawei nog gewoon te koop.