Sony Xperia 1, Xperia 10 en Xperia 10 plus aangekondigd

Sony Xperia 1

De Sony Xperia 1 is in Barcelona aangekondigd. Op de Mobile World Congress 2019 heeft Sony ons een blik op de toekomst van de Xperia serie gegund. Het bedrijf introduceerde drie nieuwe apparaten, de Sony Xperia 1, de Xperia 10 en de Xperia 10 Plus. Hoewel alle apparaten behoorlijk interessant zijn, is de opvallendste verschijning de Sony Xperia 1. Deze telefoon heeft een 6,5-inch 4K-OLED-scherm met een beeldverhouding van 21:9.

Het beeldscherm op de Sony Xperia 1 is volgens Sony de eerste smartphone ter wereld met een 4K OLED-scherm. De weergaveverhouding van 21:9 klinkt misschien bekend. Dat komt omdat het dezelfde beeldverhouding is als waarin films in een bioscoop worden getoond.

We hadden eerder al geruchten gehoord over een Sony telefoon met een extreem hoog scherm. We vroegen ons toen af waarom Sony zoiets zou doen. Nu hebben we ons antwoord. Sony wil dat je films op je apparaat kunt bekijken in hun natuurlijke beeldverhouding. Wanneer films naar 16:9 worden geconverteerd, krijg je ofwel grote zwarte balken aan de boven- en onderkant van de afbeelding of er moeten delen van de film worden afgesneden. Als je 21:9 versies van je favoriete films kunt vinden, is de Sony Xperia 1 dus een geweldige telefoon om in de gaten te houden.

De camera heeft ook een aanzienlijke verbetering ten opzichte van alle voorgaande Xperia telefoons. We worden getrakteerd op een drievoudige camera. De telefoon heeft een 12 MP hoofdsensor, een 12 MP ultrabrede sensor en een 12 MP zoomlens. Dit alles voor nauwkeurige scherpstelling en optimale belichting.

De focus op multimedia stopt niet bij het scherm en de camera. Sony heeft ook Dolby Atmos geluid en een verbeterde game modus toegevoegd die de prestaties optimaliseert en ongewenste meldingen blokkeert tijdens het spelen van een game. De rest van de specificaties bestaat uit een Qualcomm Snapdragon 855-processor, 6 GB RAM, 128 GB opslagruimte en een batterij van 3330 mAh.

Sony heeft nog geen exacte releasedatum voor de Sony Xperia 1 bekendgemaakt maar de smartphone komt in de late lente. De telefoon zal verschijnen in zwart en paars in de Verenigde Staten. Andere markten krijgen de smartphone ook beschikbaar in het grijs en wit. Sony heeft nog geen prijsgegevens verstrekt, maar de verwachting is dat het geen goedkope telefoon zal zijn.

Sony Xperia 10 en Sony Xperia 10 Plus

Als je op zoek bent naar budgetvriendelijkere telefoons, heeft Sony ook de Xperia 10 en Xperia 10 Plus geïntroduceerd. Deze smartphones hebben allebei een slank randloos ontwerp en dezelfde beeldverhouding van 21:9 als de Xperia 1. De 10 en 10 Plus hebben echter slechts een resolutie van 1080p en ondersteunen geen HDR. Ook zijn deze twee telefoons voorzien van IPS LCD schermen in plaats van OLED. Het display van de Xperia 10 is 6 inch groot, terwijl de Xperia 10 plus een 6,5 inch scherm heeft.

Xperia 10 en Xperia 10 plus

Wat betreft camera’s, de Xperia 10 heeft een 13 MP en een 5 MP camera. De 10 Plus is voorzien van een 12 MP en 8 MP camera met een 2x optische zoomlens. Beide telefoons hebben een 8 MP camera aan de voorkant voor de selfies.

De Xperia 10 heeft een Qualcomm Snapdragon 630 processor, samen met 3 GB RAM en 64 GB intern geheugen. De 10 Plus verhoogt de processor naar een iets effici├źntere Qualcomm Snapdragon 636 processor, met 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Beide telefoons hebben vingerafdruksensoren en ondersteuning voor microSD-kaarten tot 512 GB. De Xperia 10 heeft een batterij van 2.870 mAh en de batterij van de Xperia 10 Plus meet zelfs 3.000 mAh.

In tegenstelling tot de Sony Xperia 1 hebben we een al wel een releasedatum voor de Xperia 10 en Xperia 10 Plus. U kunt de telefoons op 18 maart al in handen krijgen. De Sony Xperia 10 kost dan rond de 400 Euro en de Xperia 10 Plus rond de 500 Euro.