Wat is een NVMe harde schijf? | Is een NVMe schijf nodig?

wat is een nvme schijf

Wat is een NVMe harde schijf? – De grootste upgrade die je op je oude pc kunt uitvoeren, is snellere opslag. Andere componenten, zoals de CPU en GPU, zijn het afgelopen decennium zeker verbeterd, maar iedereen zal snellere opslag waarderen.

NVMe is de nieuwste en beste opslaginterface voor laptops en desktops en biedt veel hogere lees- en schrijfsnelheden dan oudere interfaces. Dit brengt wel kosten met zich mee, dus afhankelijk van waar je de computer voor gebruikt, kan het kopen van een NVMe-schijf soms niet logisch zijn.

Wat zijn NVMe-schijven?

Non-Volatile Memory Express (NVMe) is een opslaginterface die in 2013 werd geïntroduceerd. “Non Volatile” betekent dat de opslag niet wordt gewist wanneer je computer opnieuw wordt opgestart, terwijl “Express” verwijst naar het feit dat de gegevens via PCI Express (PCIe) -interface op het moederbord van je computer. Dit geeft de schijf een directere verbinding met je moederbord, aangezien gegevens niet door een Serial Advance Technology Attachment (SATA) -controller hoeven te springen.

NVMe-schijven zijn veel, veel sneller dan SATA-schijven die al jaren bestaan. PCIe 3.0 – de huidige generatie van de PCI Express-standaard – heeft een maximale overdrachtssnelheid van 985 megabytes per seconde (Mbps). NVMe-schijven hebben een theoretische maximale snelheid van 3,9 Gbps (3.940 Mbps) betekent.

NVMe-schijven zijn er in een aantal verschillende vormfactoren. De meest voorkomende hiervan is de m.2-stick. Deze zijn 22 mm breed en kunnen 30, 42, 60, 80 of 100 mm lang zijn. Deze sticks zijn dun genoeg om plat op een moederbord te leggen, dus ze zijn perfect voor computers en laptops met een kleine vormfactor. Houd er rekening mee dat sommige SATA SSD’s dezelfde vormfactor gebruiken, dus je moet goed opletten en ervoor zorgen dat je niet per ongeluk de langzamere SATA schijf koopt. De Samsung 970 EVO is een voorbeeld van een m.2 NVMe-schijf.

De volgende is de PCIe-3.0-vormfactor. Dit is vergelijkbaar met een videokaart en andere accessoires doordat deze wordt aangesloten op een van de PCIe-3.0-slots op je moederbord. Dit is prima voor ATX-behuizingen en moederborden van volledige grootte, maar beperkt zich tot pc’s met een kleine vormfactor en is onmogelijk in een laptopchassis. De Intel 750 SSD is een voorbeeld van een PCIe-3.0 NVMe-schijf.

Is het nodig om een NVMe schijf te kopen?

Of je de hogere snelheden nodig hebt, hangt af van je exacte werklast. Maar hoewel NVMe-schijven in prijs dalen moet je goed overwegen of je je SATA SSD in alle haast moet vervangen. Een SATA SSD zorgt ervoor dat je computer binnen enkele seconden al aan staat, start programma’s in een handomdraai en laat je relatief snel bestanden kopiëren en verplaatsen. Maar als je met veel grote video’s werkt, bijvoorbeeld bij videobewerking of Blu-ray rippen – kunnen de extra kosten zichzelf terugverdienen doordat je sneller kunt werken. Of je nu nog wat leven in je SATA SSD ziet of niet, hou in de gaten dat NVMe-schijven in prijs beginnen te dalen. Upgrade en geef het geld uit wanneer dat nodig is, en niet een moment eerder.

Opslagruimte van je Playstation 5 uitbreiden met een NVMe schijf.

De Playstation 5 heeft een uitbreidingssleuf voor NVMe schijven. In de officiële handleiding van de PS5 verklaart Sony dat in de sleuf de meeste NVMe SSD’s met M.2-interfaces passen en ook ondersteuning biedt voor toekomstige schijven met PCIe 4.0. Sony heeft echter onlangs aangegeven dat de mogelijkheid om deze opslaguitbreiding van de PS5 te gebruiken alleen in toekomstige systeemupdates beschikbaar zal komen.