Hoe kun je de opslagruimte van de PS5 uitbreiden?

PS5 kopen

Ben je op zoek naar manieren om meer games op je PlayStation 5 kwijt te kunnen? De opslagruimte van de PS5 uitbreiden kun je op meerdere manieren. In een tijd waarin het downloaden van digitale games, patches en DLC-inhoud snel alle opslagruimte op je gameconsole kunnen volmaken, is het fijn om te weten dat je de mogelijkheid hebt om de capaciteit van de harde schijf zelf te vergroten, als je dat wilt.

Sony heeft er altijd voor gezorgd dat je je eigen harde schijf kon upgraden. Op de PS3 en de PS4 kon je relatief gemakkelijk toegang krijgen tot de harde-schijfruimte om de interne schijf te vervangen. Tevens werden voor de PS3 en PS4 mogelijkheden geboden om externe opslagopties te gebruiken. De PS5 heeft een vergelijkbare filosofie, maar helaas niet één waarvan je bij de release van de PS5 direct kunt profiteren.

Hoe opslagruimte van de PS5 uitbreiden?

Hoewel je de interne SSD van de PS5 niet kunt vervangen, aangezien de integratie ervan zo essentieel is voor de werking van de console, is de console uitgerust met de mogelijkheid om eenvoudig een extra NVMe SSD harde schijf toe te voegen.

De PS5 heeft namelijk een uitbreidingssleuf voor NVMe-schijven, die gemakkelijk toegankelijk is door de zijpanelen van de PlayStation 5 los te halen en vervolgens de klep van de sleuf los te schroeven. In de officiële handleiding van de hardware verklaart Sony dat in de sleuf de meeste NVMe SSD’s met M.2-interfaces passen en ook ondersteuning biedt voor toekomstige schijven met PCIe 4.0.

Sony heeft echter bevestigd dat de mogelijkheid om deze opslaguitbreiding te gebruiken alleen in latere systeemupdates beschikbaar zal komen. Momenteel zijn M.2-schijven er in alle soorten, maten en snelheden, en PS5-systeemarchitect Mark Cerny verklaarde dat Sony eerst compatibiliteitstests wil doen om te bevestigen welke schijven compatibel zijn.

NVME SSD Harde Schijven

Kan ik externe harde schijven gebruiken op PS5?

Ja, maar alleen voor PS4-games. Je kunt een willekeurige externe USB-harde schijf aansluiten om PS4-gamegegevens op je PS5 op te slaan en te openen. Je kunt alle PS4-games die je hebt rechtstreeks van de schijf draaien en zelfs de console vertellen om toekomstige PS4-games rechtstreeks op die externe schijf te installeren, als je dat wilt. PS5-gegevens kunnen dus niet naar een externe schijf verplaatst worden. De opslagruimte van de PS5 uitbreiden met een externe schijf is dus wel handig als je van plan bent nog veel PS4 games te blijven spelen. De Playstation 5 geeft je namelijk de mogelijkheid om PS4 en PS3 games te spelen.

Naar verluidt is Sony op dit moment aan het onderzoeken of er toch in de toekomst mogelijkheden zijn om PS5 games op een externe USB-harde schijf kunnen worden opgeslagen. Dit onderzoek zijn ze gestart aangezien ze voor de release al flinke kritiek hebben gekregen over het feit dat het opslaan van ps5 games op een externe schijf nu nu niet mogelijk is.