Internet via het stopcontact | Wat is een powerline adapter?

Internet-via-het-stopcontact-powerline-adapters-homeplug

Een powerline adapter (ook wel homeplug genoemd) verbindt je computer met het internet via de elektrische bedrading van je huis. Dat resulteert in een verbinding met het internet via het stopcontact. Met een powerline adapter kun je echt het beste van twee werelden krijgen.

Een Ethernet-kabel verbindt je pc of laptop rechtstreeks met je thuisrouter. Ethernet is geweldig omdat een bekabelde verbinding doorgaans sneller is dan een draadloze verbinding. Maar als je apparaat zich ver van je router bevindt, moet je een Ethernet-kabels door je huis trekken, wat niet altijd gemakkelijk is. En kabels zijn niet bepaald de mooiste dingen om over de vloer te hebben liggen. Ze zijn niet alleen lelijk, maar kunnen ook een struikelgevaar opleveren. Je kunt altijd Ethernet kabels door je muren laten lopen, maar dat kost veel geld of tijd. Bovendien is het niet altijd haalbaar in een huis met een complexe indeling of als je je huis huurt. Maar waarom zou je Ethernet-kabels door je muren trekken als er al elektrische bedrading in zit? Dat is dus het hele idee van een powerline-adapter. Het verbindt je PC of laptop apparaat met je thuisrouter met behulp van de elektrische bedrading die al in je huis is aangelegd.

Hoe werkt een powerline adapter?

Een powerline Ethernet adapter wordt geleverd met twee aparte adapters die je op het stopcontact in je huis aansluit. Sluit de eerste adapter aan op een stopcontact in de buurt van je router en sluit de adapter vervolgens via een Ethernet-kabel aan op de router. Sluit de tweede adapter aan op een stopcontact in de buurt van je apparaten en sluit je apparaten vervolgens aan op de adapter. Er bestaan ook powerline adapters die je apparaten zowel met een ethernet kabel als via WIFI kunnen aansluiten. Als je je telefoons of tablets ook wil laten meegenieten van de voordelen van een powerline adapter moet je tijdens de aanschaf even goed opletten.

Wanneer je verbinding maakt met internet, stuurt je computer of laptop een signaal naar de adapter waarmee je router is verbonden. De eerste adapter stuurt het signaal door naar de tweede adapter via de elektrische bedrading. De tweede adapter stuurt het signaal door naar je router. Wat wel makkelijk is om te weten is dat de meeste powerline adapters rechtstreeks op het stopcontact moeten worden aangesloten. Ze werken mogelijk niet als je ze op een verlengsnoer of stekkerdoos hebt aangesloten.

Wanneer zijn powerline adapters beter dan WIFI?

WIFI is handig omdat u overal in huis verbinding kunt maken met internet, of je nu achter je computerbureau zit of op de bank zit. Het probleem met WIFI is dat het over het algemeen langzamer is dan een bekabelde verbinding. Je merkt het verschil misschien niet als je alleen op internet surft, maar wel als je aan het gamen bent, video’s streamt of een grote hoeveelheid gegevens via internet overbrengt.

Je zult genieten van het gebruik van powerline adapters via WIFI als:

 • Er geen sterke of stabiele WIFI verbinding in huis is.
 • Je wilt internetsnelheid van Ethernet niveau, maar je wil geen kabels door je huis trekken
 • Je doet veel aan videostreaming.
 • Er meerdere apparaten tegelijk met internet verbonden zijn.
 • Je verstuurt een grote hoeveelheid data via internet.
 • Powerline adapters zijn ook geweldig om te gamen, vooral als je een online gamer bent. Als je WIFI gebruikt terwijl je online aan het gamen bent, kan een verbroken verbinding ervoor zorgen dat je een wedstrijd verliest of verslagen wordt door een andere speler. Als je de meest naadloze, foutloze ervaring wilt tijdens het online gamen, kun je het beste een bekabelde verbinding gebruiken, zoals Powerline adapters of Ethernet.

Internet via het stopcontact sneller dan Ethernet?

Powerline adapters hebben meestal dezelfde verbindingssnelheden als Ethernet. Maar dat zal enigszins afhangen van hoe je huis is gebouwd. Als je in een gebouw woont met een wat oudere elektrische bedrading, heb je mogelijk lagere verbindingssnelheden dan Ethernet of WIFI. Hoewel een Ethernet-kabel in sommige nieuwe gebouwen ook iets minder snel kan zijn dan homeplugs, geef je vanwege het gemak toch de voorkeur aan internet via het stopcontact.

Hoeveel apparaten kan ik aansluiten op één powerline adapter?

Je kunt verschillende apparaten aansluiten op één enkele powerline adapter, u hoeft alleen maar een Ethernet switch te gebruiken. Met een Ethernet switch kun je veel verschillende apparaten met internet verbinden met één Ethernetkabel. Het is zeer waarschijnlijk dat je zelf een 8-poorts Ethernet-switch voor je huis bezit. Sluit je apparaten gewoon aan op een Ethernet-switch en sluit vervolgens de Ethernet-switch aan op een powerline adapter. Het is een geweldige manier om groepen apparaten met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan een home entertainment-systeem of een printer en computer.

Zijn powerline adapters veilig?

Internet via het stopcontact is veilig maar in een flat, kunnen je gegevens worden onderschept door buren die de bedrading van het gebouw delen. De betere homeplugs hebben echter coderingsmethoden die al je gegevens in dit geval beschermen. Bovendien heeft je router ook zijn eigen beveiligingsmethoden.

Wat zijn de voor- en nadelen van internet via het stopcontact?

Voordelen:

 • Je hoeft geen Ethernet-kabels door je huis te trekken
 • Powerline adapters zijn doorgaans sneller dan WIFI
 • Homeplugs zijn handig als je veel apparaten met internet moet verbinden

Nadelen:

 • Powerline adapters moeten op een stopcontact in de muur worden aangesloten. Ze werken meestal niet wanneer ze op verlengsnoeren zijn aangesloten. Om die reden heb je minder stopcontacten beschikbaar voor ander gebruik
 • Homeplugs zijn wat groot en nemen mogelijk veel ruimte in beslag bij je stopcontacten
 • Als je een wirwar van Ethernetkabels bij je thuis hebt, of je hebt een slechte WIFI connectiviteit, zijn powerline adapters wellicht het hulpmiddel dat je nodig hebt om je internetsnelheid te verhogen of om je internetconnectiviteit bij jou thuis gemakkelijker te maken.