Wat is WIFI?

Wat is WIFI?

Wat is WIFI en hoe werkt het? WIFI is de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met het internet, zonder dat er een netwerkkabel nodig is. De technologie maakt gebruik van radiosignalen om informatie te verzenden tussen je draadloze apparaten en het internet.

WIFI (eigenlijk uitgesproken als “Why-Fy”) is een term die in 1999 werd bedacht door een marketingbedrijf. De naam zou makkelijk te onthouden zijn. Dit komt vanwege de gelijkenis met de bekende term “HIFI”.

Hoe werkt WIFI?

Een apparaat dat bekend staat als een draadloos modem of router is vereist. Dit apparaat ontvangt informatie van internet via je breedbandverbinding of glasvezelverbinding thuis.

Deze router of modem (draadloos toegangspunt) converteert deze informatie vervolgens naar radiogolven en zendt deze uit. Hierdoor ontstaat er een klein lokaal gebied waarbinnen jouw apparaten deze radiosignalen kunnen ontvangen. Dit gebied wordt vaak een Wireless Local Area Network genoemd, of kortweg WLAN.

De radiosignalen zijn niet erg sterk, waardoor het WIFI signaal niet heel ver reikt. Het signaal reikt wel ver genoeg om dekking te bieden in het hele huis en de tuin, maar niet veel verder. Eén draadloze router is meestal voldoende om draadloos verbinding te maken met het internet in elke kamer van je huis. Uiteraard is het signaal sterker naarmate je je dichter bij de router bevindt.

Wanneer je informatie terugstuurt naar internet, door bijvoorbeeld op een link te klikken of een e-mail te verzenden, werkt het proces omgekeerd. Je apparaat verzendt informatie via een radiosignaal naar de draadloze router, die het signaal omzet en via de breedbandverbinding of glasvezelverbinding weer communiceert met internet.

Om een ​​apparaat zoals je telefoon in staat te stellen om WIFI signalen op te vangen, moet de desbetreffende technologie in de telefoon zijn opgenomen. Overigens wordt er vandaag de dag geen telefoon meer uitgebracht die niet de WIFI techniek heeft.

2,4 Ghz of 5 Ghz bandbreedte

De gegevens die WIFI via radiogolven verstuurt, verplaatst meestal via een 2,4 Ghz-frequentie. Omdat bijna alle gebruikers die frequentie gebruiken, is de 2,4 Ghz frequentie soms ook overbelast. Ook kunnen andere apparaten zoals magnetrons of apparaten met bluetooth de WIFI verbinding verstoren. Nieuwere routers kunnen echter ook de 5 Ghz frequentie gebruiken. Op die frequentie is het minder druk en wordt de verbinding niet verstoord door andere apparaten. Kijk bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon dus goed of ie ook geschikt is om WIFI signaal op te vangen van de 5 Ghz frequentie.