Wat is pixeldichtheid of PPI?

Wat is pixeldichtheid of PPI?

Wat is pixeldichtheid? De resolutie van een smartphonescherm is heel belangrijk voor de scherpte van de beelden die worden weergegeven op het scherm. Voorbeelden hiervan zijn FULL HD (1920×1080 pixels), Quad HD (2560×1140 pixels) of 4K (4096×2160 pixels). Over het algemeen geldt, hoe meer pixels op een smartphonescherm hoe scherper het beeld.


Echter, de resolutie van een smartphonescherm zegt niet alles. Je kan namelijk beter kijken naar de pixeldichtheid van een smartphonescherm (ook wel pixel density of PPI genoemd). Want een smartphonescherm van 5,0 inch met FULL HD zal in verhouding meer pixels hebben per inch ten opzichte van een smartphonescherm van 6,0 inch met FULL HD.

Pixeldichtheid (PPI) berekenen

De ppi is uit te rekenen door de resolutie van het scherm te delen door de grootte van het scherm. Hoe hoger de ppi, hoe scherper het scherm. De schertpe van het scherm is dus afhankelijk van resolutie en grootte van het scherm.

√ (pixelbreedte² + pixellengte²) / Beelddiagonaal = PPI (hoger is beter)

Als je de PPI gaat berekenen uit bovenstaande voorbeelden, dan heeft het 5 inch scherm met FULL HD de volgende PPI.

√ (1080² + 1980²) / 5 inch = 2.255,39 / 5 = 451

Het 6 inch scherm met FULL HD resolutie heeft de volgende PPI:

√ (1080² + 1980²) / 6 inch = 2.255,39 / 6 = 376

Links een lage PPI en rechts een hogere PPI (bron: Wikipedia)

Omdat we een smartphone over het algemeen redelijk dicht bij ons gezicht houden tijdens het gebruik, kan een verschil in pixeldichtheid goed met het blote oog te zien zijn. Zie bovenstaande voorbeelden voor hoge en lage pixeldichtheid.

Ter illustratie hieronder een voorbeeldlijst van de PPI van een aantal bekende smartphones. Wat opvalt is dat de duurste telefoon van dit moment (iPhone X) niet per se het scherpste scherm levert. En wat tevens opvalt is dat er telefoons zijn van een aantal jaren terug die scherpere beeldschermen hebben dan vlaggenschip telefoons dit net uit zijn gekomen. (Galaxy S7, Galaxy S8, HTC10 en LG G6)

Algemene tip als keuzehulp bij het uitzoeken van je smartphone: Kijk niet puur naar de resolutie van je scherm, maar naar de combinatie van resolutie en grootte van je smartphone beeldscherm.

Toestellen met een hoge PPI (meer dan 500 PPI)