Welke tv verbruikt het minste stroom of elektriciteit?

Welke tv verbruikt de minste stroom in 2022? – Als we in de bank wegzakken en de tv aanzetten, denken we meestal aan wat we gaan kijken, in plaats van aan hoeveel onze kijkgewoonten bijdragen aan onze energierekening. Kiezen voor een energiezuinige tv is een kleine verandering die we kunnen doorvoeren om onze elektriciteitsrekening te verlagen, dus het is de moeite waard om onderzoek te doen en de specificaties te controleren voordat we een nieuwe tv gaan kopen. Dit lijkt steeds belangrijker aangezien onze energieprijzen op dit moment maar blijven stijgen. Vooral als je op dit moment nog elke avond naar een oude TV staart kan het, alleen al vanwege de besparing, heel interessant zijn eens naar een nieuwe televisie uit te kijken. Maar wat is de zuinigste tv?

Gelukkig zijn er veel energiezuinige tv’s op de markt, dus hebben we een lijst samengesteld met opties voor een energiezuinige televisie om je te helpen energie en geld te besparen. En dat er veel te besparen valt blijkt wel uit de cijfers van ons kijkgedrag. De meesten van ons kijken veel tv. In 2021 was de gemiddelde kijktijd voor een tv iets minder dan 40 uur per week.

Verbruikt een tv veel elektriciteit?

Tv’s zijn verantwoordelijk voor ongeveer 6% van onze energierekening. Dat is minder dan onze koelkasten en diepvriezers (13%), maar meer dan verlichting (5%) en koken (4%).

Hoe kies je een energiezuinige tv?

Bij het kiezen van een energiezuinige tv is het soms een beetje balanceren, want er zijn een aantal factoren waar je aan moet denken:

 • Denk aan het nieuwe energiebeoordelingssysteem. Sinds de energielabels in maart 2021 zijn veranderd, werken elektrische apparaten nu met een meer vereenvoudigde A tot G classificatie. Dus als je op zoek bent naar een energie-efficiĆ«nte tv, zullen apparaten met een E- of F-rating je beste keuze zijn.
 • De prijs is natuurlijk een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe tv.
 • Welke tv verbruikt het minste stroom als we het hebben over de grootte van het tv scherm? Eigenlijk geldt: Hoe groter het scherm, hoe meer energie de tv verbruikt, ongeacht de energieklasse. 
 • Let op de aanwezigheid van energiebesparende standen en andere energiebesparende functies zoals slaaptimers die ervoor zorgen dat je geen elektriciteit verspilt.
 • Zoals hierboven reeds vermeld, controleer het gemiddelde energieverbruik. Graaf in de specificaties bij aankoop en let op een laag kWh per 1000 uur.

Hoe werkt het nieuwe energielabel voor een televisie?

 • Onder het EU logo staat de merknaam en het typenummer van de tv.
 • Rechts zie je het gegeven energielabel voor dit model televisie en links de mogelijke te behalen labels (A t/m G). Grotere televisies kunnen bijvoorbeeld absoluut wel meer stroom verbruiken dan kleinere tv’s maar toch hetzelfde energielabel hebben. De meeste nieuwe televisies hebben op dit moment label F of G.
 • Onder het energielabel  van de televisie staat het absolute verbruik in kWh/1000h. Met dit getal kun je televisies van alle maten met elkaar vergelijken. De vraag “Welke tv verbruikt het minste stroom?” is door dit vergelijk makkelijk te beantwoorden. 
 • Wanneer de tv geschikt is voor weergave in HDR is er een apart energieverbruik wanneer gebruik wordt gemaakt van HDR. Ook heeft deze stand een eigen toegekend label.
 • Onderaan staat de beeldschermgrootte van de tv genoemd, zowel in cm als in inch. Met deze grootte is rekening gehouden bij het toekennen van het energielabel.

Het oude energielabel wordt niet meer gebruikt en op dit moment moeten alle tv’s in de winkel voorzien zijn van het nieuwe energielabel. Je kunt het oude label herkennen aan de schaal met ‘plusjes’ erin, zoals A+ of A+++.

nieuw-energielabel-televisie

Op welke energiebesparende functies moet ik letten bij het kopen van een tv?

Verlaag de kosten van je avondje tv kijken door te letten op deze handige functies die nieuwe tv’s allemaal kunnen hebben.

 • Automatische helderheidsregeling. Een te heldere tv kost meer geld, dus zoek naar tv’s met lichtsensoren die de helderheid van de kamer detecteren en het scherm dienovereenkomstig aanpassen.
 • Slaaptimer. Of je nu in slaap bent gevallen of vergeten bent de tv uit te zetten voordat je de kamer verlaat, een slaaptimer schakelt de tv uit na een paar uur zonder interactie.
 • Energiebesparende modus. In plaats van voortdurend de helderheidsinstellingen van je tv te veranderen, dimt deze modus de achtergrondverlichting automatisch om je energieverbruik met een derde te verminderen. 

Welke 43 inch televisie uit 2022 verbruikt het minste stroom? :

Welke 55 inch televisie uit 2022 verbruikt het minste stroom? :

Welke 75 inch televisie uit 2022 verbruikt het minste stroom? :