Is de iPhone 14 waterdicht? | Kan iPhone 14 onder water?

Is de iPhone 14 echt waterdicht? – Apple heeft zijn nieuwe generatie iPhones onthuld en net als de vorige serie is de iPhone 14 bestand tegen water. Met een waterdichtheid van 6 meter diep gedurende 30 minuten kun je wat makkelijker rusten als je je telefoon in het toilet of het zwembad laat vallen.

De iPhone 14 is spatwaterdicht en waterbestendig en heeft dezelfde IP68-classificatie van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) als zijn voorgangers 12 en 13. IP-ratings zijn de standaardratings voor consumentenelektronica. Hieronder valt ook het per ongeluk morsen van gewone vloeistoffen, zoals frisdrank, bier, koffie, thee en sap.

IP-ratings

Het eerste wat je moet weten over IP-ratings is dat deze ratings worden vastgesteld met gloednieuwe apparaten. Als je je iPhone 14 alweer een tijdje in gebruik hebt is de smartphone niet meer zo waterdicht als in het begin toe ie nieuwe uit de doos kwam. Elk scheurtje of breuk in de behuizing van je iPhone 14 als gevolg van dagelijks gebruik kan het toestel beschadigen en water binnenlaten.

De iPhone 14 heeft een IP68-classificatie. Deze beoordeling geeft aan hoe bestand het toestel is tegen vuil, stof en vloeistoffen. De ‘6’ in de beoordeling geeft het niveau van weerstand en bescherming tegen schadelijk stof aan. Het tweede cijfer in de beoordeling geeft de mate van weerstand tegen vloeistoffen aan. Een acht betekent “beschermd tegen onderdompeling in water met een diepte van meer dan een meter”.

In het geval van de iPhone 14 is de behuizing met keramisch schild in goede staat tegen deze situaties bestand. Na verloop van tijd, door slijtage, kan de weerstand afnemen. Houd er ook rekening mee dat vloeistofschade niet onder de garantie van Apple valt.

Kan ik de iPhone 14 onder de douche gebruiken?

We weten dat het moeilijk is om van je telefoon af te blijven – sociale media, lopende sms’jes en werkmails. Trek een grens bij het meenemen van je telefoon onder de douche. Directe blootstelling aan spatwater kan je dure, nieuwe telefoon snel beschadigen.

De iPhone 14 is bestand tegen omgevingsvocht van je warme douche, maar vermijd zo mogelijk een sauna met je telefoon. Leg je telefoon ver weg op een plankje in de badkamer om muziek af te spelen terwijl je onder de douche je favoriete deuntjes zingt. Als je het risico wilt nemen, pak dan een waterdicht hoesje voor je telefoon voordat je hem achter het douchegordijn neemt.

Kan ik de iPhone 14 onder water gebruiken?

Je kunt je nieuwe telefoon meenemen naar het zwembad. Voorbij zijn de dagen dat je telefoon onmiddellijk doodgaat als hij in het water valt. De nieuwe iPhone 14 is tot 30 minuten onder water bestand tegen een diepte van ongeveer 6 meter, wat betekent dat als je je telefoon in het water laat vallen, je erin kunt springen en hem kunt redden.

Wees echter voorzichtig in de buurt van zand en de zee, want de corrosieve aard van zout water kan meer schade aanrichten dan je had verwacht. Weet dat leeftijd van de iPhone 14 en schade aan de behuizing van de telefoon na verloop van tijd de waterbestendigheid ernstig kunnen beïnvloeden. Om niet te ver te gaan en een paar onderwaterfoto’s te maken, kun je beter investeren in een waterdicht hoesje dat je telefoon bijna waterdicht maakt. Met sommige van deze telefoonhoesjes kun je je telefoon veilig meenemen tot 10 meter diep.

Wat te doen als de iPhone 14 toch nat wordt?

Hoewel de iPhone 14 waterdicht is in het begin moet je er dus toch voorzichtig mee doen in de buurt van water. Voor het geval dat je je iPhone 14 langer dan nodig in het water laat vallen, is dit wat je moet doen om de schade te beperken:

  • Haal de iPhone zo snel mogelijk uit het water.
  • Droog hem onmiddellijk af met een handdoek.
  • Probeer alle kieren droog te maken om ervoor te zorgen dat er geen extra water in komt en de onderdelen beschadigen.
  • Als je hem in zout water hebt laten vallen, veeg hem dan zo snel mogelijk af met een microvezeldoek en schoon water om schade door zout te voorkomen.
  • Schakel je telefoon onmiddellijk uit om alle circuits uit te schakelen terwijl hij droogt.
  • Verwijder ook de batterij en het telefoonhoesje.
  • Waarschijnlijk is er water in de iPhone gekomen. Na het drogen van de buitenkant, plaats het in een droge omgeving met een gewone ventilator om het te laten verdampen, geen föhn.
  • Gooi hem niet in een bak met rijst (broodje aap verhaal), omdat dit niet effectief is gebleken bij het drogen van apparaten. De stof van het rijst kan sommige poorten verstoppen.
  • Zet je telefoon niet de volgende dag alweer aan. Wacht 48 uur voordat je je telefoon weer aansluit nadat het vocht is verdampt.