Heeft de iPhone 14 USB-C aansluiting?

De iPhone 14 en iPhone 14 Pro blijven voorzien van de bekende Apple Lightning-connector. Ondanks geruchten dat de iPhone 14 of 14 Pro USB-C aansluiting zou gebruiken of alleen draadloos zou zijn, blijft Apple dezelfde standaard gebruiken die het met de iPhone 5 introduceerde. Het grootste voordeel van het oorspronkelijk ontwerp van de Apple Lightning-kabel is dat je vanaf dat moment de kabel in elke richting in je iOS-apparaat kon steken. In tegenstelling tot de standaard micro-USB-connector en zelfs de 30-pins poort van Apple. Over het algemeen wordt verwacht dat Apple volgend jaar voor de iPhone 15-modellen overstapt op USB-C. De nieuwe iPhone 14 serie bestaat overigens uit vier modellen. De iPhone 14, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De iPhone 14 laadt bedraad dus alleen op met de al bekende lightning kabel.

Apple biedt al wel USB-C-poorten op elke Mac en bijna elke iPad die het verkoopt en enkele andere accessoires. Volgens geruchten zal het aankomende instapmodel van de 10e generatie iPad ook USB-C gaan gebruiken. Dit zal worden gevolgd door AirPods-oplaadhoesjes en de MagSafe Battery Pack volgend jaar.

In juni kondigde de Europese Unie aan dat ze een akkoord had bereikt om een nieuwe wet in te voeren. Deze wet zou USB-C de gemeenschappelijke oplaadpoortstandaard maken voor alle nieuwe smartphones, tablets, koptelefoons en vele andere elektronica. Dit gaat in tegen de herfst van 2024. iPhone 15-modellen zullen naar verwachting rond september 2023 op de markt komen, net voor deze deadline van de Europese Unie.

iPhone 14 USB-C met aansluiting: de voordelen

Terwijl de Lightning-kabel de eerste omkeerbare oplaadkabel was, is USB-C de afgelopen jaren een zeer populaire oplaadstandaard geworden voor een ontelbaar aantal apparaten. Een groot voordeel van USB-C voor de iPhone zou zijn dat de gegevens sneller worden overgedragen. Een Lightning kabel op de iPhone 13 haalt bijvoorbeeld maar maximaal 480 Mbps. Met een USB-C kabel zou dat 5 tot 10 Gbps kunnen worden. Dit zou zelfs 40 Gbps kunnen worden als de iPhone 15 Thunderbolt 3 zou gaan ondersteunen. Het overstappen naar USB C gaat dus een enorme snelheidswinst opleveren.