LCD of OLED | 3 OLED smartphones rond 250 Euro

oled smartphones rond 250 Euro

LCD of OLED, wat moet je kiezen voor je smartphone? LED biedt niet alleen voordelen, maar scoort wel met intense kleuren, rijk zwart en perfecte kijkhoeken. Een LED scherm hoeft niet eens duur meer te zijn. Er zijn al OLED smartphones rond 250 Euro

Moderne beeldschermen bieden een behoorlijke beeldscherpte, stabiele kijkhoeken en een hoge helderheid. Het merendeel van alle smartphones gebruikt nog steeds LCD als weergavetechnologie, maar OLED maakt de laatste jaren een inhaalslag. Naast de goede weergavekwaliteit speelt ook de lagere prijs voor LED panelen een grote rol en zijn er goede modellen mt LED scherm zelfs verkrijgbaar voor rond de 250 euro.  Maar wat is eigenlijk het verschil tussen LCD en OLED?

LCD en OLED

LCD staat voor Liquid Crystal Display, OLED voor Organic Light Emitting Diode. In LCD’s vormen vloeibare kristallen de afzonderlijke pixels, die in feite elk zijn samengesteld uit drie subpixels: rood, groen en blauw. Deze lichten zelf niet op en hebben daarom een ​​achtergrondverlichting nodig.

OLED-schermen vormen in feite ook pixels door rode, groene en blauwe subpixels te combineren. In tegenstelling tot LCD-technologie lichten deze pixels echter wel zelf op; achtergrondverlichting is niet nodig. Dit heeft meerdere voordelen. Enerzijds kunnen LED panelen dunner worden gemaakt en zijn ze energiezuiniger bij het weergeven van donkere inhoud, wat in een positief effect heeft op de looptijd van de smartphone. Ze kunnen ook worden gebruikt om altijd-aan-displays te maken die bijvoorbeeld de tijd en inkomende berichten in de standby-modus weergeven. Misschien is hun grootste voordeel wel het perfecte zwartniveau en de levendige kleuren die zelfs zeer goede LCD’s niet kunnen bereiken. Hierdoor ziet een OLED scherm er contrastrijker en kleurrijker uit.

De ervaring leert wel dat LCD schermen in directe vergelijking met OLED schermen in de meeste gevallen minder schitteren in de zon. Dat geldt in ieder geval bij multimedia-inhoud zoals foto’s of video’s. Wit daarentegen is vaak geler bij LCD. OLED’s zijn daarom meestal minder geschikt voor puur websitesurfen of kantoorwerk. Inmiddels bieden echter bijna alle OLED-smartphones instel- en aanpassingsmogelijkheden om dit handmatig te kunnen compenseren.

Zoals altijd is het aan te raden modellen te kopen die niet te oud zijn. Er zijn zeker goedkopere oudere modellen smartphones met OLED beschikbaar, maar die krijgen geen software-ondersteuning meer en het is niet raadzaam die te kopen.

Onderstaande 3 toestellen zijn een goede keuze wat betreft een hoge kwaliteit LED scherm tegen een lage prijs.

Samsung Galaxy A40

De Samsung Galaxy A40 biedt een relatief klein 5,9-inch OLED-scherm, maar is dankzij 2340 × 1080 pixels veel scherper. Het paneel levert een hoge PPI met maar liefst 437 pixels per inch. (Pixels Per Inch) De hoofdcamera biedt slechts 16 megapixels, de vingerafdruksensor zit achterin in plaats van in het display en de accu biedt 3100 mAh.

De telefoon heeft een Exynos 7885 Octa core processor met een kloksnelheid van 2,2 GHz Aantal primaire processor kernen. De Galaxy A40 heeft een totale opslagcapaciteit van 64 GB, en een werkgeheugen (RAM) van 4 GB.

De Samsung Galaxy A40

Samsung Galaxy M21

Eigenlijk is de M-serie van Samsung gericht op kopers die minder om uiterlijk geven en die op zoek zijn naar een vrij simpele en betaalbare smartphone. De M21 biedt dankzij de jongere generatie wel betere technologie. Het begint met het OLED-scherm, dat 6,4 inch groot is en een uitgebreide Full HD-resolutie biedt. De triple camera met groothoek biedt maximaal 48 megapixels, het geheugen is 4 GB en 64 GB en is uitbreidbaar. Het hoogtepunt is de 6000 mAh-batterij, die moet zorgen voor lange looptijden. In tegenstelling tot de Galaxy A40 is de M21 niet alleen voorzien van Android 10, maar ook nog ongeveer gelijk geprijsd en daarmee de veel betere keuze. Ook dit is een van de OLED smartphones rond 250 Euro.

De Samsung Galaxy M21

Oppo Reno2 Z

De Oppo Reno2 Z is een chique alternatief voor de eerder genoemde toestellen. Het model biedt een 6,53-inch AMOLED-scherm met volledige HD-resolutie, dat zelfs HDR10 aankan en een hoge screen-to-body-ratio heeft. Een Mediatek MT6779 Helio P90 processor met 8 GB RAM en 128 GB intern geheugen (niet uitbreidbaar) dient als hart van de smartphone. De hoofdcamera biedt 48 megapixel. De accu komt op 4000 mAh en kan snel worden opgeladen met 20 watt.

De OPPO Reno2 Z

OLED smartphones rond 250 Euro: de conclusie

Er zijn nieuwe toestellen met schitterende OLED-displays voor weinig geld verkrijgbaar. Ze zijn wel gericht op de instap- of middenklasse, maar als je je er even goed in verdiept kun je al een zeer snelle smartphone kopen met een mooi OLED scherm voor 25% van de prijs van een dure iPhone.