De vraag wat screen-to-body ratio is laten veel mensen links liggen. De meeste mensen letten vooral op de weergavegrootte (diagonaal in inches) van een smartphone, maar de diagonaal geeft alleen aan hoe groot het beeldscherm is, en niet hoe groot de hele telefoon zelf is.
De screen-to-body ratio een eenvoudig gegeven dat je vertelt hoeveel van het oppervlakte het beeldscherm vertegenwoordigt in verhouding tot de oppervlakte van je hele smartphone. Een telefoon met een ratio van 50% heeft bijvoorbeeld net zoveel telefoonoppervlakte aan de voorzijde als het beeldschermoppervlakte heeft.
Dit alles is met name van belang bij hele grote telefoons vanaf 5,5 inch. Als je beeldscherm groter is dan 5,5 inch wil je niet ook nog eens grote dikke randen om het scherm omdat de telefoon anders nauwelijks nog in je broekzak past. Smartphone fabrikanten proberen dus steeds meer een randloos ontwerp te vinden, zodat ondanks een groot beeldscherm, de telefoon nog steeds goed hanteerbaar blijft. Dunne schermranden worden steeds populairder.
Screen-to-body ratio, een voorbeeld
Een vergelijk tussen onderstaande telefoons van een paar jaar geleden geeft heel goed een verschil tussen de screen-to-body ratio’s aan:
Zoals je kunt zien heeft de Samsung Galaxy S9 een veel hogere screen-to-body ratio met zijn randloos ontwerp. De S9 heeft duidelijk de dunste schermranden van de twee telefoons. De Sony XZ2 Premium heeft een lagere screen-to-body ratio wat duidelijk te zien is aan de dikke randen die er om het scherm heen zitten. Opvallend genoeg hebben beiden een 5,8 inch beeldscherm, maar de Sony XZ2 Premium was een veel grotere telefoon.
Bovenstaand voorbeeld geeft exact weer waarom de screen-to-body ratio belangrijk is bij het uitkiezen van je telefoon. Hoeveel inch je beeldscherm is zegt nog niks over de grootte van je telefoon. Het verduidelijkt ook waarom fabrikanten steeds meer kiezen voor een randloos ontwerp. Hoe kleiner de randen, hoe meer inch beeldoppervlak ze kunnen verwerken in een handzame telefoon.