Wat is een vingerafdruksensor in een telefoon?

Wat is een vingerafdruksensor in een telefoon

Een vingerafdruksensor in een telefoon. Wat is dat? Nieuwe smartphones hebben bijna allemaal een vingerafdruksensor. Met deze vingerafdruksensor kun je je telefoon ontgrendelen. Om de functie te activeren moet de sensor in je smartphone een aantal keer je vingerafdruk inscannen. De volgende keer herkent je telefoon je vingerafdruk en kan je je telefoon ermee ontgrendelen.

Het ontgrendelen van je telefoon via je vingerafdruk is sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker dan het invoeren van een wachtwoord.

Hoe werkt een vingerafdruksensor in een telefoon?

De vingerafdruksensor in je telefoon werkt door middel van biometrie. De chip onder de sensor wordt geactiveerd zodra je je vinger er op legt. Deze chip geeft een signaal af waarmee hij alle unieke lijntjes op je vingerafdruk scant. De telefoon wordt ontgrendeld als de chip merkt dat er een overeenkomst is met de eerder opgeslagen vingerafdruk.

De vingerafdruksensor kijkt bovendien niet alleen naar de unieke lijnen op je vinger maar ook nog naar diepere huidlagen. Er wordt daardoor een 3D weergave van de vingerafdruk. Hierdoor zou het bijvoorbeeld onmogelijk zijn de telefoon te ontgrendelenĀ  met een kopie van de afdruk. Het is echt nodig fysiek je vinger op de sensor te plaatsen.

De plaats van de vingerafdruksensor kan per telefoon verschillen. Soms zit de sensor onder de powerbutton aan de zijkant van je smartphone. Ook kan de sensor een eigen plek hebben aan de achterkant van je telefoon. Tegenwoordig zit de vingerafdruksensor ook geregeld in het beeldscherm van de smartphone verwerkt.