Wat is USB type C bij telefoons of smartphones?

Wat is USB type C bij een telefoon?

Wat is USB type C eigenlijk als we praten over telefoons? USB-C is de nieuwe standaard voor het opladen en overbrengen van gegevens bij onder andere telefoons. Op langere termijn gaat het zowel de micro-USB adapters (veel gebruikt op telefoons) en de grotere brede USB (zoals we hem kennen bij pc’s en laptops vervangen.

USB-C heeft een nieuwe, kleine connector vorm die omkeerbaar is. Dit betekent dat ie gemakkelijker aan te sluiten is . USB-C-kabels kunnen aanzienlijk meer stroom leveren dan de oudere type kabels, zodat ze uiteindelijk kunnen worden gebruikt om grotere apparaten zoals bijvoorbeeld laptops op te laden. Ook bieden de USB-C kabels een verdubbeling van de overdrachtssnelheid.

USB-C en voeding

Momenteel biedt een USB 2.0-verbinding tot 2,5 watt aan vermogen. Dat is genoeg om je telefoon of tablet op te laden, maar dat is het dan ook. De USB-C verhoogt deze vermogensafgifte tot 100 watt. Dat betekent dat het opladen van je telefoon vele malen sneller gaat dan bij bijvoorbeeld een micro SD aansluiting. Dat is goed nieuws als je veel eist van de batterij van je telefoon omdat je bijvoorbeeld veel Netflix streamt. Als je telefoon daardoor snel leeg raakt, is ie ook weer in een mum van tijd opgeladen.

Het is ook nog eens bi-directioneel, dus je telefoon kan stroom verzenden of ontvangen bij USB type C. Ook kan er vermogen worden overgedragen op hetzelfde moment dat je telefoon gegevens verzendt via deze USB type C verbinding.

USB type C is dus een waardige upgrade. Naarmate de tijd verstrijkt, zal USB-C verschijnen op steeds meer telefoons ter vervanging van de oude micro-USB. Op de langere termijn zal USB type C de industriestandaard gaan worden. Uiteindelijk zal misschien zelfs Apple deze connectoren gaan gebruiken voor de iPhones. Helemaal onbekend is Apple niet met dit type connector. De allernieuwste MacBooks zijn al een tijd voorzien van een USB type C poort.

Alles nog even voor je op een rij. Bij USB type C is:

►De connector omkeerbaar. Je telefoon is makkelijker aan te sluiten.

►De stroomafgifte aanzienlijk vergroot. Opladen van je telefoon gaat stukken sneller.

►De overdrachtssnelheid van data verdubbeld. Data van je telefoon naar je laptop zenden gaat heel snel.

►Opladen en data verzenden op hetzelfde moment mogelijk.