Verschil tussen Samsung Galaxy S21 en Galaxy S20

Verschil tussen Samsung Galaxy S21 en Galaxy S20

Wat is het verschil tussen Samsung Galaxy S21 en Galaxy S20? Op 14 januari gaat Samsung de Galaxy S21 serie onthullen. Dankzij een groot aantal geruchten zijn een aantal belangrijke veranderingen ten opzichte van de Galaxy S20 al bekend. Na de onthulling zullen we alle verschillen weten.

Galaxy S21 ontwerp: platter en slanker

Als je niet van curved displays houdt op je smartphones, dan zul je blij zijn te horen dat de Galaxy S21 en de S21 Plus naar verluidt beide platte beeldschermen gebruiken. De S21 Ultra is aan de zijkanten nog wel gebogen, maar dat kan om ergonomische redenen nodig zijn, aangezien hij een groter display gebruikt dan de andere twee versies.

Nieuwe camera functies

Er zijn 2 telelensen op de achterkant van de S21 Ultra te vinden. Beide hebben een resolutie van 10 MP, maar de ene biedt 3x zoom terwijl de andere 10x zoomt. Dekking van twee verschillende vergrotingen betekent minder afhankelijkheid van digitale zoom. En in combinatie met de andere nieuwe functie van de S21 Ultra, een laser-autofocussensor, kan dit ook betekenen dat de portretmodus en andere effecten betrouwbaarder zijn.

De meeste camera’s van de S21 en S21 Plus lijken hetzelfde te zijn als die van de S20-serie. Samsung heeft echter “superintelligente camera- en videomogelijkheden van professionele kwaliteit in 2021” beloofd. We verwachten dus verbeterde computerfotografie en nabewerkingsprestaties op de Galaxy S21-serie, evenals verbeterde video-opnames. Video opnames gaan in 8K / 30p ten opzichte van 8K / 24p op de Galaxy S20.

S Pen-ondersteuning op Galaxy S21 Ultra

De Samsung Galaxy Note 20 en andere telefoons in de serie waren de enigen met een S Pen. Maar dat is misschien niet langer zo’n unieke functie na de lancering van de Galaxy S21 Ultra, waarvan wordt gezegd dat het de eerste Galaxy S-telefoon is die met een S Pen kan werken.

Met een verwachtte schermgrootte van 6,8 inch klinkt het scherm van de S21 Ultra ideaal voor gebruik met een styluspen. In tegenstelling tot bij een Galaxy Note-telefoon zal de S Pen echter niet standaard worden geleverd. Ook is er geen handig opbergvak voor de styluspen. In plaats daarvan zul je waarschijnlijk een hoesje moeten kopen met een sleuf voor de S Pen.

Galaxy S21-prestaties: Snellere Snapdragon 888

De nieuwe Galaxy S21 wordt voorzien van de nieuwste Snapdragon 888-chipset van Qualcomm. Deze chip zal veel rekenkracht aan de S21 toevoegen, evenals nieuwe optimalisaties voor gaming en fotografie. Er zal tevens een groot effect zijn op het batterijgebruik omdat het een energiezuinige processor betreft. Ook is er een 5G modem ingebouwd.

Dat geldt echter alleen voor Amerikaanse Galaxy S21-handsets. De S21’s die in Europa te koop zullen zijn, zullen in plaats daarvan hoogstwaarschijnlijk een Exynos 2100-chip gebruiken. Deze chipset heeft nagenoeg dezelfde prestaties.

Lagere Galaxy S21-prijzen

Het is niet per se een upgrade, maar het betekent wel dat je meer telefoon krijgt voor je geld. Volgens een gerucht zouden we een prijsdaling van minstens € 50 kunnen zien voor de Galaxy S21 en Galaxy S21 Plus. De Galaxy S21 Ultra zal gelijk geprijsd zijn dan zijn voorganger.

Langere batterijduur van de Galaxy S21

Een van de ergste onderdelen van de Galaxy S20 was hoe kort de batterijen van de telefoon meegaan, vooral wanneer ze waren ingesteld op de hoogste vernieuwingsfrequenties. De S21 Plus is het enige model waarvan wordt gezegd dat het een grotere batterij krijgt, van 4.500 mAh naar 4.800 mAh. We verwachten echter een langere batterijduur voor zowel de S21 als de S21 Plus, vanwege de meer energiezuinigere processor.

Hoewel alle S21-modellen nog steeds in staat zullen zijn tot een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz, zouden de S21 en S21 Plus FHD-resolutieschermen gebruiken in plaats van QHD zoals de S20 en S20 Plus deden. Hoewel het iets minder details betekent in de afbeeldingen die ze produceren, zou dat een kleinere belasting van de batterij moeten betekenen, tot 24% op basis van één batch tests door Android Authority. Combineer dat met de meer energiezuinige 5-nm Snapdragon 888-chipset, en dit zou moeten betekenen dat je je niet zo druk hoeft te maken dat je telefoon aan het einde van een lange dag doodgaat.

LTPO-displaytechnologie op S21 Ultra

Het QHD-paneel van de S21 Ultra gaat dezelfde LTPO-displaytechnologie te gebruiken als op de Galaxy Note 20 Ultra. Hierdoor kan de telefoon de verversingssnelheid direct aanpassen tussen 1Hz en 120Hz. Andere telefoons bieden je doorgaans twee of drie vooraf ingestelde vernieuwingsfrequenties om uit te kiezen in het instellingenmenu.

Het resultaat is dat de telefoon alleen een hoge verversingsfrequentie gebruikt wanneer je dit ook echt nodig hebt, waardoor de batterij minder wordt belast. De telefoon gaat hierdoor langer mee na het opladen. Als je bijvoorbeeld games speelt, zou de S21 Ultra zijn volledige 120Hz-potentieel gebruiken. Laat je de telefoon echter op het startscherm rusten, daalt de verversingssnelheid naar het laagste niveau om stroom te besparen totdat je iets anders gaat doen.

Geen oplader in de verpakking

Het lijkt er op dat Samsung geen oplader en koptelefoon in de doos van de Galaxy S21-serie meeleveren in sommige regio’s. We horen al een tijdje geruchten dat Samsung dit pad gaat bewandelen, maar helemaal zeker is het nog niet.

Tot zover het verschil tussen Samsung Galaxy S21 en Galaxy S20. Samsung heeft weer een hele mooie telefoon ontworpen waar een groot aantal mensen groot plezier aan zullen beleven.