Wat is AI of Artificial Intelligence bij smartphones

Wat is Artificial Intelligence of AI

Wat is Artificial Intelligence als je deze term gebruikt bij smartphones? De Nederlandse term voor Artificial Intelligence is kunstmatige intelligentie. Als we deze term gebruiken in relatie tot smartphones spreken we van de term AI. Artificial Intelligence zorgt ervoor dat smartphones een bepaalde mate van intelligentie hebben.

Bij smartphones waren de eerste tekenen van het gebruik van AI de slimme assistenten zoals bijvoorbeeld Google Assistent en Siri. Hiermee kun je Google met je stem vragen stellen en opdrachten geven.

AI processor

Vanaf 2017 werden er ook processoren van smartphones ontwikkeld met Artificial Intelligence er in. AI maakte dus bij smartphones een stap van software (Google Assistend en Siri) naar AI in de hardware. De firma Huawei had met zijn Kirin 970 processor de primeur wat betreft AI. Huawei noemde de AI chip een Neural Processing Unit (NPU). De Huawei Mate 10 Pro was de eerste telefoon waar de processor in zat.

De Kirin 970 smartphone processor kijkt bijvoorbeeld naar jouw dagelijkse telefoongebruik en reageert daar op. Check jij elke ochtend als je wakker wordt op het zelfde tijdstip je Whatsapp berichten. Dan start deze app op dat moment van de dag extra snel op. Hiermee bespaar je energieverbruik en gaat de batterij van je telefoon dus extra lang mee.

Wat is AI of Artificial Intelligence in smartphonecamera’s

Als er op dit moment bij smartphones gesproken wordt over AI of Artificial Intelligence, dan hebben we het vooral over AI op de fotocamera’s van de smartphone. Als een smartphone bijvoorbeeld is uitgerust met een Kirin 970 processor dan kunnen de camera’s op deze smartphone herkennen wat er voor de lens zichtbaar is. Wil jij een foto van je hond maken, dan herkent de camera dat er een hond voor de lens staat en stelt de camera hier op in.

De AI stelt de camera dan zo in, dat de kans op een hele mooie foto het grootst is. De AI chip kiest zelf welke waardes er nodig zijn bij autofocus, sluitertijd en ISO waardes. Hierdoor ben je als amateurfotograaf nog meer in staat om fantastische foto’s te maken met slechts je smartphone. De foto’s gemaakt met AI zijn over het algemeen mooier en helderder.