Wat is een databundel?

Wat is een databundel?

Wat is een databundel bij een telefoonabonnement? Als je kiest voor een abonnement bij een provider moet je behalve het aantal belminuten wat je per maand gaat gebruiken ook het aantal MB’s (data) wat je denkt te gaat gebruiken per maand aangeven.

Deze hoeveelheid MB’s wordt gebruikt als je gaat internetten op je telefoon en je niet in de buurt bent van een Wifi netwerk waarop je kunt inloggen.

Dus als je Youtubefilmpjes kijkt op je telefoon, je checkt je email, en je stuurt Whatsapp-berichten kost dat allemaal MB’s uit je databundel. Een databundel geeft dus eigenlijk de grens aan hoeveel je per maand kunt internetten buiten het Wifi netwerk. Als je databundel op is, brengen sommige providers extra kosten in rekening. Bij de meeste providers wordt je gelukkig ruim van tevoren gewaarschuwd als je bundel bijna op is. Wat providers ook nog wel eens willen doen. Ze verlagen de internetsnelheid aanzienlijk als je bundel is op gebruikt. Het is dus zeer belangrijk bij het afsluiten van een abonnement dat je weet wat er gebeurt als je over de grens van de databundel heen gaat.

Wat is een databundel die past bij je verbruik?

Er zijn databundels van verschillende groottes. Dus bedenk wat voor type internet gebruiker je bent en pas daar je bundel op aan. Wat wel fijn is, is dat elke provider je via een app kan laten zien wat je dataverbruik tot dan toe is. Je kan het dus goed in de gaten houden. Ook is het goed te weten dat je je abonnement altijd naar boven kan aanpassen. Je kan dus je bundel vergroten tijdens de looptijd van je telefoonabonnement. Dus het eerst even proberen met een lagere bundel en goed monitoren of je over de grens heengaat lijkt dan het beste idee.

Het dataverbruik kun je ook inschatten door aantal MB’s wat bepaalde verrichtingen op internet kosten.

E-mail bekijken of versturen (zonder bijlage)0,05 MB
E-mail bekijken of versturen (met bijlage)0,5 – 2 MB
Foto downloaden of uploaden3 MB
Gewone website bezoeken0,5 MB
Mobiele website bezoeken0,1 MB
Eén uur surfen op internet20 MB
Eén uur internetbellen (bijv. Skype)60 MB
Tweet versturen via Twitter0,04 MB
Bericht plaatsen op Facebook0,5 MB
Foto bekijken op Facebook0,4 MB
Whatsapp bericht ontvangen of versturen0,01 MB
Muziek luisteren via Spotify (nummer van 4 min.)5 MB
Eén uur muziek streamen via radiozender28 MB
Gewone video op YouTube bekijken2,5 MB p/min.
HD video op YouTube bekijken5,5 MB p/min.

Bron: Unitedconsumers

Waar gebruik je mobiel internet?

Behalve het type gebruiker, is het ook belangrijk te weten hoeveel van je tijd in de buurt bent van een Wifi netwerk waar je gratis kunt internetten. Als je een zware internetgebruiker bent maar 70 a 80 % van de dag in de buurt van een goed Wifi netwerk kun je ook volstaan met een kleine bundel. Ben je veel onderweg en maak je niet vaak verbinding met een Wifi netwerk, dan is het nemen van een grotere databundel verstandiger.