Wat is een refurbished smartphone?

Refurbished smartphone

Een refurbished smartphone is een smartphone die is getest op problemen en hersteld naar fabrieksinstellingen.

Refurbished smartphones worden soms ook aangeboden met een beperkte garantieperiode. Als het apparaat niet functioneert, kun je tijdens die periode een vervanging of terugbetaling eisen, afhankelijk van de voorwaarden.

Het voordeel van het kopen van een refurbished smartphone is dat ze worden geleverd met een zeer aantrekkelijke prijs. En hoewel ze al eerder zijn gebruikt, is het apparaat vaak toch voorzien van nieuw geïnstalleerde onderdelen en nieuwe software om de telefoon nieuw leven in te blazen.

Fabrieksmatige refurbished smartphone

Een gerenoveerde smartphone kan worden verkocht als een in de fabriek gereviseerd apparaat of een niet-fabrieksmatig gerenoveerd apparaat. Wat betekenen deze termen?

Een in de fabriek opgeknapte smartphone is een telefoon die wordt teruggegeven aan de oorspronkelijke fabrikant (Bijvoorbeeld Samsung of Apple) en vervolgens door die fabrikant of zijn vertrouwde partners wordt verkocht tegen een gereduceerde prijs.

De gegevens die op de telefoon zijn opgeslagen, worden gewist en de telefoon wordt uiteindelijk teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen. Als de telefoon moet worden gerepareerd voor een kapot scherm of een intern probleem, zal dit door goed getraind personeel worden gedaan.

Nadat dit is voltooid, test het fabriekspersoneel het apparaat vervolgens op kwaliteit. En vervolgens installeren zij de nieuwste software voor dat specifieke model. De telefoon wordt dan uiteindelijk een refurbished smartphone en wordt met korting verkocht.

Niet-fabrieksmatig refurbished smartphone

Er zijn bedrijven die oude mobiele telefoons opkopen, ze repareren en vervolgens verkopen. Deze apparaten worden niet naar de oorspronkelijke fabrikant gestuurd voor een opknapproces. Ze worden daarom gelabeld als een niet-fabrieksmatige refurbished smartphone. De kwaliteit van het repareren zou in van mindere kwaliteit kunnen zijn dan wanneer de fabrikant van de smartphone het opknappen doet. Dat hoeft uiteraard niet.

Nadelen van een refurbished telefoon

Wanneer je een opgeknapte smartphone koopt, moet je er rekening mee houden dat telefoons er niet helemaal meer uitzien als nieuw uitzien. Dat is iets wat je moet accepteren. Als je veel geluk hebt, hebben deze apparaten weinig tot geen slijtage van dichtbij bekijkt. Er zouden bijvoorbeeld kleine krasjes kunnen zitten op het Gorilla glass.

Voordelen van een refurbished telefoon

Er zijn 2 voordelen. In eerste instantie kun je een mooie telefoon kopen tegen een lage prijs. Ook help je door het hergebruiken van een smartphone ook nog eens het milieu een handje.