Wat is mAh bij een smartphone accu?

Wat is mAh bij smartphone batterij

Wat betekent mAh nou eigenlijk? De batterij van je telefoon is misschien wel het belangrijkste stuk hardware van het apparaat. Zonder de batterij kan er immers niets gebeuren.

Hoewel het niet nodig is om uitgebreide kennis over smartphone batterijen te hebben, is het wel nuttig om de basisterminologie, zoals mAh, te begrijpen. Hierdoor kun je een weloverwogen aankoop doen.

De term mAh is een afkorting voor “milliampere hour”. Het is een manier om het elektrisch vermogen van kleinere batterijen uit te drukken.

De accuduur is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliAmp√®re maal het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven (mA x h).  Een smartphone batterij van 4000mAh kan in theorie dus 2x zo lang meegaan dan een smartphone batterij van 2000mAh.

Echter, het gebruik van de batterij is hierin zeer bepalend. Het zou kunnen zijn dat een batterij van 2000mAh langer meegaat dan een 4000mAh batterij als hij gebruikt wordt voor lichtere toepassingen op je telefoon. Netflix kijken op je telefoon vergt meer batterij capaciteit dan bijvoorbeeld af en toe je mail checken.

Zoek dus bij het uitzoeken van je nieuwe telefoon naar een batterij die daarbij past. Ben je een “heavy user” en wil je dat de telefoon de hele dag meegaat? Zoek dan een telefoon met een batterij-capaciteit van tenminste 3.500mAh.

Kijk eens naar onderstaande telefoontoppers als je echt een hele grote batterij zoekt:

Moto G7 Power Batterijgrootte: 5000mAh

Huawei Mate 20 Pro – Batterijgrootte: 4200mAh

Huawei P30 Pro – Batterijgrootte: 4200mAh

Moto E5 Plus Batterijgrootte: 5000mAh

Huawei Mate 20 X Batterijgrootte: 4000mAh