Wifi signaal versterken | 7 ultieme oplossingen

Wifi-Signaal-Versterken

Niets is frusterender dan een Wifi signaal wat steeds wegvalt of wat eenvoudigweg te langzaam is. Dan zijn er uiteraard hele drastische zaken die je kunt gaan uithalen om Wifi signaal te versterken. Je kunt bijvoorbeeld hele dure nieuwe apparatuur aanschaffen. Maar voordat je dat doet kun je zelf al hele eenvoudige zaken proberen om het Wifi signaal te versterken.

Wifi signaal verbeteren door de router een andere plek te geven

Het is zeer belangrijk de router een goede plek te geven. Veel mensen hebben de router in de meterkast staan omdat daar de internetverbinding het huis binnenkomt. Om het WIFI signaal te verbeteren is het beter de router een wat centralere plek in het huis te geven. Sowieso vanwege het feit dat de meterkast vol met stroomkabels zitten die een WIFI ontvangst kunnen hinderen maar ook omdat een centrale plek ervoor zorgt dat overal in huis de WIFI goed te ontvangen is.

Omdat de meterkast meestal ook vlakbij de voordeur is kan het zijn dat ongeveer de helft van het signaal al de straat op wordt gestraald. Het is dus zaak eens te proberen of de router uit de meterkast halen een positief effect heeft op het signaal. Als de router uit de meterkast is moet ie in ieder geval niet op de grond gezet worden, maar opgehangen worden aan de muur. En dan zoveel mogelijk uit de buurt van apparaten die storing kunnen veroorzaken, zoals een magnetron, DECT telefoons of babyfoons.

Het Wifi Signaal versterken door het kanaal van de router te wijzigen

Een router kan Wifi signaal op verschillende kanalen uitzenden. Als er in de buurt meerdere mensen gebruik maken van WIFI kan het zijn dat deze mensen allen dezelfde kanalen gebruiken. Dit kan een negatieve invloed hebben op de WIFI snelheid. Door het Wifi kanaal te wijzigen kun je dus het Wifi signaal versterken. Bij goedkope routers moet dit handmatig worden ingesteld. Duurdere routers selecteren zelf een rustig kanaal uit. Er bestaat ook software om te kijken op welke kanalen de mensen in je buurt zitten, zoals bijvoorbeeld het programma “inSSIDer”

Wifi signaal versterken kan ook door het sluiten van ramen en deuren

In een huis waar ramen en deuren openstaan kunnen stoorzenders van buitenaf binnendringen en het Wifi signaal verstoren. Ook houdt goed geïsoleerd, dubbel glas het Wifi signaal binnen.

Breng zwakke Wifi plekken van je huis in kaart

Soms zijn er gewoonweg een paar “black spots” in huis waar het Wifi signaal gewoon wat minder is. Als je aan de keukentafel zit met de laptop kan het zo zijn dat als je een meter naar links schuift het signaal al heel veel beter wordt. Om dit fenomeen te testen zijn er diverse apps beschikbaar. Hiermee kun je de goede Wifi plekken in je huis vinden.

Meest recente software van de router

Zorg dat je regelmatig checkt of er nieuwe firmware voor de router die je gebruikt beschikbaar is. Zodra nieuwe software is geinstalleerd zijn bepaalde “bugs” er door de fabrikant uitgehaald en kan een router ineens stukken beter werken.

Antennes van de router

Zorg dat de antennes van de router de goede kan op staan gericht. Niet bij elke router is duidelijk aan welke kant van de router de antennes zitten aangezien ze zijn ingebouwd. Het is in zo’n geval zaak uit te vinden aan welke kant ze zitten en ze dan de goede kant op te richten voor het beste effect.

UTP bekabeling

Als niets anders meer werkt kun je altijd nog gewoon de router met een UTP kabel aansluiten. Er gaat niets boven de snelheid van een bekabelde verbinding. Dit kan door het kabel te trekken door het huis, maar tegenwoordig kan dit ook door het gebruik zgn. powerline adapters waarbij een bekabelde verbinding gemaakt wordt via het lichtnet en je dus geen kabels hoef te trekken.