Xbox Series X vs Xbox Series S: wat is het verschil?

xbox-series-x-vs-xbox-series-s

Xbox Series X vs Xbox Series S, hoe maak je een vergelijk tussen beide nieuwe consoles van Microsoft? Microsoft heeft dus twee nieuwe Xbox-consoles uitgebracht.

Microsoft verkoopt de Xbox Series X  voor € 499. Als dat nog niet genoeg is om je enthousiast te maken, heeft het bedrijf ook een hele andere gameconsole onthuld! De Xbox Series S is een sobere, kleinere versie van de Xbox Series X met een veel bescheidenere prijs van € 299. Dit is wat je moet weten over hoe de twee systemen verschillen en hoe ze op elkaar lijken.

Prijs

De Xbox Series X zal beschikbaar zijn voor een flinke maar niet verrassende € 499, wat schijnbaar een standaardprijs is voor consoles van de volgende generatie bij de lancering. De Xbox Series S zal iets meer dan de helft zijn, met een prijs van € 299. Deze prijs komt meer in de buurt van de prijs van de Nintendo Switch en de Xbox One X.

Grootte

In plaats van een grote, zwarte bijna kubus zoals de Xbox Series X, is de Series S een plat apparaat die ronduit slank is. In één Xbox Series X past 2 maal een Xbox series S of 2 maal een Playstation 5. De Series S consoles zijn ongeveer even groot, zo niet een beetje groter is dan de Xbox One X.

Kracht

De Xbox Series X is een verwerkingsbeest, met AMD’s Zen 2- en RDNA 2-architecturen die 12 terraflops aan kracht leveren. Het ondersteunt ray tracing, het kan een resolutie tot 4K (3.840 x 2.160) aan met maximaal 120 frames per seconde, en het is “8K ready”, wat aangeeft dat het kan opschalen naar die resolutie.

De Xbox Series S gebruikt nog steeds AMD’s Zen 2- en RDNA 2-architecturen, maar heeft slechts 4 TFLOPS aan onbewerkte verwerkingskracht, een derde van die van de Series X. Het heeft ook 10 GB RAM waar de Series X 16 GB hebben. Dit betekent dat de Series S een veel lagere weergaveresolutie heeft van 1440p, tweederde van de verticale pixels van 4K. Het kan nog steeds ray tracing aan en ondersteunt 1440p met maximaal 120 frames per seconde, maar games worden niet weergegeven met 4K. Het systeem converteert nog steeds naar 4K, dus het ziet er prima uit op je 4K-tv, maar verwacht niet zoveel scherpte, vloeiendheid of algemene details.

Media-ondersteuning

De Xbox Series X kan alle zowel fysieke media als digitale distributie aan, met een optische drive die tot Ultra HD Blu-ray-schijven ondersteunt, en een 1TB SSD. Dat is veel opslagruimte, en daar bovenop heb je dus de mogelijkheid om fysieke edities van de games te spelen. De Xbox Series S is een volledig digitale console zonder optische drive. Dit betekent dat het geen Blu-ray-schijven of de fysieke editie van games kan afspelen. Hij heeft ook de helft van de opslagruimte, met een 512 GB SSD. Dat is een behoorlijk groot verschil voor een systeem dat volledig afhankelijk is van ingebouwde opslag. Uiteraard verklaart dit ook de aanzienlijk lagere prijs.

Wat is hetzelfde?

Hoewel de twee systemen enorm verschillen in kracht en capaciteit, hebben ze ook overeenkomsten. Om te beginnen gebruiken ze dezelfde controllers en hebben ze dezelfde ondersteuning voor de laatste generatie controllers. De consoles ondersteunen allebei DirectX raytracing, arcering met variabele snelheid en variabele vernieuwingsfrequentie.

Ze kunnen zowel 4K-media streamen als games en video uitvoeren met een resolutie van 4K. Ze profiteren ook allebei van de boost in snelheid die wordt geboden door een solid-state schijf in plaats van een harde schijf voor opslag. Ten slotte delen ze allebei dezelfde compatibiliteit met elke game die is uitgebracht voor het Xbox-platform.

Xbox Series X vs Xbox Series S, welke Xbox zou je moeten kopen?

Je zult beide systemen zelf moeten zien en ze op de proef moeten stellen om echt te weten welke de beste keuze is. Op basis van de specificaties en functies lijkt de Xbox Series X over de hele linie superieur. De series X consoles hebben veel meer verwerkingskracht en de mogelijkheid om te renderen op 4K, samen met dubbele opslag en een optische drive voor fysieke media. Het is echter veel groter en duurder, dus als je je zorgen maakt over budget en ruimte, lijkt de Xbox Series S een respectabel systeem met op zichzelf al veel kracht, hoewel het ontbreken van een schijfstation een duidelijke zwakte is.