Playstation 5 Pro met twee grafische kaarten

pPlayStation 5 Pro met twee grafische kaarten

Sony werkt aan PlayStation 5 Pro met twee grafische kaarten. Sony zal het hiermee opnemen tegen de Xbox Series X en high-end gaming-pc’s. Een officieel Sony patent suggereert dat het bedrijf werkt aan een nieuwe gameconsole die niet met één, maar met twee grafische kaarten zou kunnen worden uitgevoerd.

[products columns=”4″ attribute=”Playstation 5″ terms=”consoles,games” orderby=”term”]

Met de PlayStation 5 lijkt Sony een grote hit in de hand te hebben. Hoewel het qua verwerkingskracht niet zo sterk is als de Xbox Series X, is het nog steeds een beest van een console. De PS5 kan de nieuwste gametitels draaien met hoge resoluties en framesnelheden. Het lijkt er echter op dat Sony niet wil dat de PlayStation 5 op de tweede plaats komt na de nieuwe Xbox.

PlayStation 5 Pro met twee grafische kaarten als schaalbare gameconsole

Het bewuste patent beschrijft een ‘schaalbare gameconsole’ waarin een tweede GPU of videokaart communicatief gekoppeld is aan de eerste GPU ‘voor gebruik als een thuisconsole of cloud gaming machine. In het officiële Sony-octrooi staat dat de meervoudige SoC’s kunnen worden gebruikt om een high-end versie van de console te bieden met meer verwerkings- en opslagcapaciteit. Verder zou het high-end systeem vanwege zijn krachtige hardware dus ook kunnen worden gebruikt voor een als een cloud geoptimaliseerde versie met dezelfde gameconsole-chip maar met betere prestaties.

Strijd aangaan met high-end gaming pc’s

Als dit inderdaad het geval is, zal dit een belangrijke stap van Sony betekenen, aangezien de nieuwe PlayStation 5 op papier verbleekt bij de specificaties van de Xbox Series X. Dit komt omdat de PS5 nu 10,28 teraflops levert in vergelijking met de 12 teraflops van de Xbox Series X aan ruwe GPU-kracht. Als er echter een PS5 Pro is met twee GPU’s, kan de grafische kracht gemakkelijk oplopen tot maar liefst 20 teraflops.

Bovendien zou dit de PlayStation 5 ook dicht bij het niveau brengen van high-end pc’s die dubbele GPU-instellingen gebruiken voor het renderen van games met hoge resolutie en framesnelheden. Een dergelijke kracht in combinatie met de mogelijkheid om goed geoptimaliseerde exclusieve titels op de Sony PlayStation 5 Pro te spelen, zou een ernstige zorg kunnen zijn voor Microsoft, de maker van de Xbox Series X.

Microsoft hoeft zich voorlopig echter nog geen zorgen te maken over dergelijke problemen. Het zal waarschijnlijk nog een tijd duren voordat het patent / octrooi van de PlayStation 5 Pro met twee grafische kaarten het levenslicht gaat zien. De releasedatum van de PS5 Pro lijkt dus nog ver weg.

GamesGames