Wat is 5G? | Meer voordelen dan nadelen

Wat-is-5G

5G is de volgende generatie draadloze netwerktechnologie die naar verwachting de manier waarop mensen leven en werken zal veranderen. Het zal sneller zijn en meer verbonden apparaten kunnen verwerken dan het bestaande 4G LTE-netwerk. Dit zijn verbeteringen die een golf van nieuwe soorten technische producten mogelijk zullen maken. Er is in 2018 begonnen met het uitrollen van 5G-netwerken. Experts zeggen dat het potentieel enorm is.

Wat zijn de voordelen van 5G?

Een groot deel van de hype rond 5G heeft te maken met snelheid. Maar er zijn ook andere voordelen. Het heeft een veel grotere bandbreedte, wat betekent dat het veel meer verbonden apparaten tegelijkertijd aankan dan eerdere netwerken. Dat betekent geen slecht internet meer is als je je in een drukke omgeving bevindt. En het zal nog meer verbonden apparaten mogelijk maken, zoals slimme tandenborstels en zelfrijdende auto’s. Het speelt dus in op de toekomst waarbij we steeds meer slimme apparaten in en om ons huis zullen hebben.

5G zal ook de vertraging verminderen. De tijd die een mobiele telefoon (of ander verbonden apparaat) nodig heeft om een ​​verzoek van een server in te dienen en een reactie te krijgen wordt tot vrijwel nul gereduceerd. Videovergaderingen zullen bijvoorbeeld met een veel betere kwaliteit gevoerd kunnen worden dan met 4G. Ook Virtual Reality gaat enorme voordelen beleven.

Hoe werkt 5G?

Met het nieuwe netwerk lopen signalen over nieuwe radiofrequenties, waarvoor het bijwerken van zendmasten vereist is. Telefoon providers die supersnelle 5G-netwerken bouwen, moeten megaveel nieuwe units installeren op lichtmasten, of torens, vaak in relatief kleine nabijheid van elkaar. Om die reden worden deze supersnelle netwerken meestal stad voor stad uitgerold. Uiteindelijk zullen de meeste telefoonproviders een mix van de verschillende netwerktypes hebben die zowel een brede dekking als hoge snelheden mogelijk maken.

Hoe snel zullen de downloadsnelheden zijn?

De snelste 5G-netwerken zijn naar verwachting minstens 10 keer sneller dan 4G LTE. Sommige experts zeggen dat het uiteindelijk 100 keer sneller zou kunnen worden. Dat is snel genoeg om een ​​film van twee uur te downloaden in minder dan 10 seconden, tegenover ongeveer 7 minuten met 4G. De werkelijke downloadsnelheden zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder locatie en netwerkverkeer. De internetsnelheid gaat sowieso omhoog. WIFI snelheden gaan straks op WIFI 6 en snelheden die telecomproviders bieden zullen de komende jaren steeds vaker via 5G gaan.

Hoe kun je het gebruiken?

Om verbinding te maken met en de voordelen van een 5G-netwerk te krijgen, moeten consumenten 5G-apparaten hebben. Samsung, Motorola, Huawei, LG, OnePlus en verschillende andere apparaat fabrikanten hebben al telefoons uitgebracht die hier mee om kunnen gaan. Apple heeft nu ook eindelijk een geschikt apparaat uitgebracht met de iPhone 12.

Zijn er nadelen?

Aanzienlijke acceptatie zal jaren duren – industriehandelsgroep GSMA schat dat in 2025 ongeveer de helft van de mobiele verbindingen 5G zal zijn (de rest zal oudere technologie zijn, zoals 4G en 3G). Er zijn ook zorgen onder toezichthouders en anderen over de veiligheid van 5G, vooral omdat cruciale technologieën zoals zelfrijdende auto’s en gezondheidszorgsystemen op het 5G netwerk zullen worden gebouwd.

Telefoons met 5G

Er zijn steeds meer telefoons verkrijgbaar die voorbereid zijn op het 5G netwerk. Kijk hier voor de “meest recente 5G telefoons”.